Raad Nederweert stemt in met uitgangspunten windenergie
Raad Nederweert stemt in met uitgangspunten windenergie

Nadat de colleges van burgemeesters en wethouders van de samenwerkende gemeenten Leudal, Peel en Maas, Nederweert en Weert al akkoord waren voor het mogelijk ontwikkelen van windparken heeft nu ook de raad van gemeente Nederweert ingestemd met het opwekken van windenergie. Dit is de derde, op het gebied van windenergie samenwerkende, gemeente  waarvan de raad  ‘ja‘ zegt tegen de genoemde duurzame energiebron in de eigen gemeente.

De vier gemeenten Nederweert, Leudal, Peel en Maas en Weert en Provincie Limburg hebben de intentie om invulling te geven aan het duurzame energievraagstuk. Een vraagstuk dat geldt voor elke provincie in Nederland, voortkomend uit het Nationaal Energieakkoord. De vier gemeenten en de Provincie Limburg hebben zodoende samen de handschoen opgepakt om windenergie te stimuleren en faciliteren.

Hiervoor hebben de partijen uitgangspunten op papier gezet met onder andere de wens dat opbrengsten uit windmolens zoveel mogelijk terugvloeien in de lokale gemeenschappen. De gemeenteraad van Nederweert ging in de vergadering van 19 april akkoord met deze uitgangspunten.

Uitgangspunten
Onderstaand de uitgangspunten op een rij:
1. De omgeving heeft een actieve en betrokken rol bij de ontwikkeling en de exploitatie van windturbines.
2 a. De opbrengsten (€ en kWh) van windturbines moeten maximaal terugvloeien in de gemeenschap
2 b. Bij voorkeur wordt een substantieel deel coöperatief ontwikkeld.
3. De windturbines moeten op een goede plek komen, bezien vanuit een goede ruimtelijke ordening (goede functiecombinatie en landschappelijke inrichting). Hierin is de gemeente initiërend om in samenspraak met haar omgeving kansrijke ontwikkelgebieden te bepalen.
4. Grondspeculatie moet worden voorkomen door:
a. In het zoekgebied één samenhangend project, windmolenpark, te ontwikkelen.
b. De bebouwde en onbebouwde gronden noodzakelijk voor de realisatie van windenergie te zien als een samenhangend complex: het windmolenpark.
c. Alle grondeigenaren van het windmolenpark een eerlijke grondvergoeding te geven.
5. In iedere gemeente wordt tenminste één windenergie locatie ontwikkeld van vier-vijf windturbines.
6. Gemeenten werken samen aan de vorming van windenergiebeleid.
7. Gemeenten werken samen aan de ontwikkeling van gemeentegrensoverschrijdende locaties.
8. De Provincie Limburg ondersteunt gemeenten bij de samenwerking en de uitwerking van bovenstaande uitgangspunten en maakt daarover afspraken met gemeenten betreffende mijlpalen, wederzijdse rollen en taken in het uitvoeringsproces.

Vervolg
Nu de raad heeft ingestemd met de uitgangspunten kan verder gegaan worden met het proces naar realisering, echter zo ver is het nog niet. De gemeente gaat nu onderzoeken of er partijen zijn die een windpark willen ontwikkelen waarbij ook de kansrijke ontwikkelgebieden aan bod komen en de partijen getoetst worden aan de uitgangspunten.