Martijn Akkerman

Een oogverblindend kunstwerkje van acht centimeter hoog in de vorm van een ei. Belegd met duizenden kleurrijke diamantjes. Het is één van de vijftig wereldberoemde Fabergé-eieren en de favoriet van juwelenhistoricus Martijn Akkerman. Hij is bekend als deskundige in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch en heeft een fascinatie voor de meester achter de eieren: Peter Carl Fabergé. Donderdag 14 april komt Martijn Akkerman naar Brasserie-Hotel Antje van de Statie in Weert om zijn fascinatie met u te delen tijdens een smaakvolle lezing over Ruslands meest bekende juwelier.

Hofjuwelier Peter Carl Fabergé ontwierp tussen 1885 en 1917 voor de Russische tsaren een serie van vijftig eieren. Ze spreken nog altijd tot de verbeelding. Na de Russische Revolutie raakten de Fabergé-eieren verspreid over de hele wereld. Gelukkig zijn er tegenwoordig weer een aantal terug in Rusland, onder andere in het Sjoevalovpaleis in Sint Petersburg. Daar bevinden zich ook ruim vierduizend andere voorwerpen uit de ateliers van Fabergé. Luxe gebruiksvoorwerpen, van klokken tot miniatuur bloemenvaasjes en dierfiguren, die uitsluitend voor de sier waren bestemd. Kenmerkend voor deze productie is het transparante email over een gegraveerde metalen ondergrond, waardoor het effect van moiré-zijde wordt verkregen.

House_of_Fabergé_-_Rose_Trellis_Egg_-_Walters_44501

Lezing
Buitengewoon Tafelen organiseert op donderdag 14 april bij Brasserie-Hotel Antje van de Statie een smaakvolle lezing over Peter Carl Fabergé. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman, die als deskundige betrokken is bij Tussen Kunst en Kitsch, verzorgt de lezing. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en vlaai tijdens de pauze en het programma wordt afgesloten met een lunch. Aan de lezing kunnen maximaal 100 gasten deelnemen. Wacht dus niet en boek nu tickets via www.buitengewoontafelen.nl voor een bedrag van €49,50 inclusief btw.

Programma
10.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
10.30 uur: Aanvang lezing Fabergé door Martijn Akkerman
11.15 tot 11.35 uur: Koffie en thee met vlaaitje
11.35 tot 12.15 uur: Vervolg lezing Fabergé door Martijn Akkerman
12.15 tot 12.30 uur: Aanvang lunch
14.00 uur: Afsluiting lunch