Een historische mijlpaal voor Weert. Zo mag de geplande transformatie van de voormalige KMS naar een multifunctionele campus zeker gekwalifi ceerd worden. Stichting Horne Quartier investeert miljoenen om de komende vijf jaar pleinen te creëren waar zich bedrijven en instellingen op het gebied van sport, educatie, zorg en ontwikkeling gaan vestigen. De aanvragen blijven binnenstromen.

Opeens zag Anton Poell het voor zich, tijdens een van de vele autoritten langs de verlaten Van Horne Kazerne. “Ik dacht: wat zonde dat het ligt te verpauperen. Het is toch een belangrijk stuk historie dat bij Weert hoort.”

Poell is één van de zes ondernemers achter investeerdersclub Horne Quartier (HQ). Bovendien woont hij in de buurt van de kazerne. “Ik wil daar zo lang mogelijk blijven wonen”, zegt de Weerter ondernemer. “Daarom heb ik er persoonlijk belang bij om hier iets moois van te maken. Daarbij is het voornaam dat het in de omgeving past. Dat is toch anders dan dat bijvoorbeeld een buitenlandse investeerder het terrein koopt.”

In korte tijd kristalliseerde hij zijn idee uit tot een duidelijk plan. Hij benaderde enkele van zijn zakenpartners en 14 maart werden de handtekeningen onder de koopakte gezet. Opmerkelijk is de sneltreinvaart waarmee de ontwikkelingen zich de afgelopen maanden opvolgden.

Leegstaande kazerne
De sluiting van de Van Horne Kazerne drie jaar geleden betekende een zwarte dag in de geschiedenis van Weert. De Koninklijke Militaire School (KMS) en de stad waren sinds 1951 onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Na het vertrek van de KMS zat menig Weertenaar dan ook in zak en as. Niet alleen vanwege de historie, maar ook door het verlies aan werkgelegenheid.

Op de landkAnton Poellaart ontstond een enorme blinde vlek. De hamvraag: wat moest er gebeuren met het negentien hectare grote terrein dat door het vertrek van de militairen in handen was gekomen van het Rijksvastgoedbedrijf?

Azc
Die vraag werd september vorig jaar deels beantwoord. Toen verzocht de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, mede namens het Centraal Orgaan opvang asiel zoekers (COA,) tot de acute noodopvang van duizend asielzoekers voor de duur van vijf jaar. De gemeente ging akkoord, op voorwaarde dat medegebruik werd toegestaan. De gemeente had voor het kazerneterrein namelijk een maatschappelijke en economische invulling voor ogen.

Medegebruik kazerne
“Dat medegebruik vond ik een interessant gegeven”, legt Poell uit. “Het terrein biedt volop mogelijkheden. Dat zag ik meteen. De totale bedrijfsruimte is ruim 55.000 vierkante meter. De gebouwen zijn technisch gezien in uitstekende staat.”

Vóór de komst van het azc had stichting Scarabee al plannen gemaakt om een maatschappelijke invulling te geven aan de voormalige militaire kazerne. “Daar ben ik op doorgegaan. Horne Quartier is een spin-off tussen Scarabee en groep van ondernemers die ik allemaal goed ken.” Poell neemt met 51 procent van de aandelen in stichting Horne Quartier het voortouw in de investeerdersclub. “Samen met de anderen heb ik meerdere bedrijven. Het is voor ons interessant omdat we een groot netwerk hebben door onze gezamenlijke bedrijfsactiviteiten.”

HQ

Die bedrijven liggen op verschillende plaatsen in het binnen- en buitenland, maar zeker ook in Weert. Poell: “We willen het zoveel mogelijk lokaal houden. Wat in grote steden gerealiseerd wordt, kan ook kleinschaliger. Dat is onze visie. En daar leent het kazerneterrein zich uitstekend voor.”

Snelheid
Na de komst van het azc kwamen de plannen van HQ in een stroomversnelling. “In drie maanden tijd zijn we tot een over eenkomst gekomen”, schetst wethouder Paul Sterk, die hergebruik van de kazerne in zijn portefeuille heeft. “Dat is erg snel, zeker gezien de omvang van de plannen.” Door de invulling van het kazerneterrein valt een belangrijk puzzelstukje voor Weert-West op zijn plaats.

Op het 650 hectare grote gebied tussen de Kazernelaan en natuurgebied Kempen~Broek moet onder meer een hippische campus komen en wordt onderzocht of openluchttheater De Lichtenberg nieuw leven ingeblazen kan worden. Zo moet de stad weer een volwaardige aansluiting krijgen op natuurgebied Kempen~Broek. Wethouder Frans van Eersel (Ruimtelijke Ordening): “Als je het over de plannen voor de ontwikkeling van het gebied Weert West hebt, is dit een groot onderdeel dat ingevuld moest worden. Drie jaar geleden dacht men dat de wereld vergaan was door het sluiten van de KMS. Nu kunnen we toch zeggen dat er een mooie ontwikkeling voor in de plaats is gekomen.”

Verkoop
Bovendien loopt de gemeente geen financieel risico. Dat wordt volledig gedragen door HQ. Rijksvastgoed heeft het kazerneterrein, en een stuk van het omliggend gebied dat bestaat uit de Nelissenhofweg en het voormalige terrein van het Bisschoppelijk College, verkocht aan de gemeente voor 7,6 miljoen euro. De gemeente heeft dat voor hetzelfde bedrag aan HQ doorverkocht. Het plan wordt vanuit de lokale politiek gedragen. De Weerter gemeenteraad stemde unaniem in met de deal.

HQ

Pleinen
Het Horne Quartier is opgedeeld in vijf pleinen. Het COA-plein moet in mei klaar zijn. Het azc heeft momenteel nog de status van noodopvang en wordt dan een volwaardig azc. De andere gebieden zijn omgedoopt tot Educatieplein, Ontwikkelingsplein, Sportplein en Zorgplein. Die moeten in
2020 klaar zijn en vormen de basis voor de doorontwikkeling van het complex. “Alle bedrijven en instellingen die zich willen vestigen hebben al een intentieverklaring getekend, zij willen het liefst zo snel mogelijk beginnen”, legt Poell uit.

Op het Ontwikkelingsplein komt bijvoorbeeld een Biobased Academy kenniscentrum. Daar worden vraagstukken over onder meer de vermindering van afval en het gebruik van fossiele brandstoffen behandeld. “Wij willen ook start-ups op het gebied van bio-industrie erbij betrekken.”

COA
Horne Quartier onderhoudt nauw contact met het COA. Die samenwerking is volgens Monique Bessems, die als projectleider van de gemeente Weert betrokken is bij de plannen, erg bijzonder: “De combinatie van een partij als HQ en het COA is uniek. Normaal gesproken huurt COA een gebouw van het Rijksvastgoedbedrijf en dan komt er niemand bij. Wij hebben afgesproken dat medegebruik mogelijk moet zijn. Daardoor is een mooie samenwerking ontstaan tussen HQ en COA.”

Miriam Goudberg, locatiemanager azc Weert, is positief gestemd. “We hopen waar mogelijk een nauwe samenwerking aan te kunnen gaan”, zegt Goudberg. “Het COA staat open voor diverse mogelijkheden.” Ook de buurt wordt nadrukkelijk betrokken bij het Horne Quartier. “We stellen een ruimte beschikbaar waar de buurtvereniging kan vergaderen”, zegt Poell. Verder heeft HQ een adviescommissie in het leven geroepen. Die is samengesteld uit betrokkenen met als doel de samenwerking tussen HQ en andere partijen zoals de gemeente en buurt te bevorderen.

Aanvragen stromen binnen
Wekelijks krijgt Poell nog aanvragen binnen van bedrijven en instanties op het gebied van sport, zorg en opleidingen die geïnteresseerd zijn om zich ook te vestigen op de campus. “We proberen het allemaal in te passen. Desnoods breiden we het uit.”

Volgens wethouder Van Eersel bestaat de optie om het terrein uit te breiden. “Het bestemmingsplan biedt die mogelijkheid.” Omdat het COA in 2020 stopt met de opvang van asielzoekers op het kazerneterrein, komt er een kleine 30.000 vierkante meter vrij.

Het is volgens Poell nog onduidelijk hoeveel banen het op gaat leveren. “De eerste jaren zie je meteen dat er werkgelegenheid komt, maar je moet het vooral op langere termijn zien. Wij hebben berekend dat het minimaal 150 arbeidsplaatsen oplevert. Maar we weten niet welke bedrijven er nog komen en wat er bijgebouwd gaat worden.”

Dagelijkse leiding
Jean-Pierre Schouwenaars neemt de dagelijkse leiding van Horne Quartier op zich. Meer informatie? Neem dan contact op via 0615320532 of kijk op de website.

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge