Paul en Mark Gruijthuijsen
Paul en Mark Gruijthuijsen

Zoals de traditie het betaamt in de familie Gruijthuijsen nam Mark het bedrijf over van zijn vader Paul. Eveneens in de geest van de ondernemersfamilie werd hij daarbij in het diepe gegooid. Dat was 2009. Inmiddels heeft Mark bewezen dat Gruythuysen, zaak voor ijzerwaren en vakhandel speciaalzaak, bij hem in goede handen is. “Ik heb een paar keer mijn hoofd gestoten, maar dat is niet erg. Daar leer je van.”

De achterkant van de winkel staat in de steigers. “Dat zal de rest van het jaar zo blijven”, legt Paul uit als hij even binnenwipt. Boven de zaak worden tien appartementen gebouwd. Eind dit jaar moeten ze klaar zijn. In het winkelgedeelte van het imposante pand aan de rand van het Weerter centrum is het business as usual en horen de klanten niets van het boren en zagen.

Terwijl Mark de scepter zwaait over het familiebedrijf, blijft zijn vader niet stilzitten. Dat kan hij ook niet. Werken is ‘zijn hobby’. “Mijn vader is altijd een hard werkende man geweest”, merkt Mark op. “Dat zit in de genen. We zijn zes dagen per week open en alle dagen sta ik zelf in de winkel.”

Vier generaties
De geschiedenis van het bedrijf reikt tot vier generaties terug. Ontstaan in 1906 als een ouderwetse smidse is het uitgegroeid tot een ijzerwaren en vakhandel speciaalzaak. Tegenwoordig richt Mark zich op exclusief
hang- en sluitwerk, gereedschappen, kluizen en de gasservice. Dat laatste herinnert aan zijn vader Paul. Vanaf eind jaren vijftig tot halverwege de jaren negentig had hij een succesvolle gashandel.

Mark Gruijthuijsen
Mark Gruijthuijsen (36). Woont in Weert. Opleiding: Middelbare Detailhandel School en HBO Logistiek. Heeft een vriendin. Bedrijf overgenomen in 2009. Van huis uit is Mark een echte vastelaovendjsveerder. Afgelopen vastelaovend was hij een van de vijf ‘ministers’ die stadsprins Lars Lambers terzijde stonden. Als zogeheten minister van ceremonie is hij verschillende dagen (en nachten) mee op pad geweest. Een onvergetelijke ervaring. Voetbal is zijn andere grote hobby. Dat doet hij al jaren bij FC Oda.

“We plaatsten voornamelijk propaantanks bij boeren in Limburg en Noord- Brabant”, blikt Paul terug. “We hadden een eigen tankwagen, fleswagen en monteurs, loodgieters en chauffeurs in dienst. Uiteindelijk hebben we meer dan vijfhonderd propaantanks geplaatst in heel Limburg en Noord-Brabant. We waren één van de grootste.”

IJzerwaren
Als klein mannetje ging Mark met zijn vader mee. “Het was gaaf om in zo’n grote tankwagen te zitten”, glimlacht hij. “Ik dacht toen dat mijn toekomst in het gas lag.” Maar Paul verkocht de volledige gashandel in de jaren negentig aan BP Global. Zijn broers verlieten de huidige ijzerwarenzaak en hij nam de zaak over.

“We plaatsten voornamelijk propaantanks bij boeren in Limburg en Noord-Brabant”, blikt Paul terug. “We hadden een eigen tankwagen, fleswagen en monteurs, loodgieters en chauffeurs in dienst. Uiteindelijk hebben we meer dan vijfhonderd propaantanks geplaatst in heel Limburg en Noord-Brabant. We waren één van de grootste.”

IJzerwaren
Als klein mannetje ging Mark met zijn vader mee. “Het was gaaf om in zo’n grote tankwagen te zitten”, glimlacht hij. “Ik dacht toen dat mijn toekomst in het gas lag.” Maar Paul verkocht de volledige gashandel in de jaren negentig aan BP Global. Zijn broers verlieten de huidige ijzerwarenzaak en hij nam de zaak over.

Paul Gruijthuijsen (72) Woont in Weert. Getrouwd met Rosemarie Gruijthuijsen. Twee kinderen: Mark en Katja. Opa van Katja’s dochter Juul en zoon Bram. In 1958 een handel in gas begonnen. Verkocht dat in 1994 aan BP Global. Nam het huidige bedrijf over van zijn broers.
Paul Gruijthuijsen (72) en woont in Weert. Getrouwd met Rosemarie Gruijthuijsen. Twee kinderen: Mark en Katja. Opa van Katja’s dochter Juul en zoon Bram. In 1958 een handel in gas begonnen. Verkocht dat in 1994 aan BP Global. Nam het huidige bedrijf over van zijn broers.

“In de familie Gruijthuijsen word je voor de leeuwen gegooid”, zegt Mark, die in 2009 eigenaar werd. “Ik heb een paar keer mijn hoofd gestoten, maar dat is niet erg. Daar leer je van.” Als voorbeeld noemt hij het volledig overgaan van papieren administratie naar digitaal. Daar had hij een hele kluif aan, want hij moest zelf alles uitdokteren.

Scherpe prijs
Mark weet precies welke kant hij op wil met het bedrijf. “We richten ons op exclusiviteit, maar kunnen toch een scherpe prijs bieden. Koop elders niet wat Gruythuysen u biedt. Dat is onze stelling. Omdat we lid zijn van een inkooporganisatie kunnen we scherpen prijzen bieden. Mensen menen bij de bouwmarkt goedkoper uit te zijn, maar dat is helemaal niet zo. Wel onderscheiden wij ons van bouwmarkten doordat we maatwerk bieden. In de bouwmarkt heb je bijvoorbeeld standaard deurklinken. Wij kunnen het volledige hang- en sluitwerk in gebouwen op maat maken.”

Mark is ook de website www.marksbrievenbussen.nl gestart. Dat is een shop met een ruime keuze aan exclusieve brievenbussen. “In juni gaat de volgende webshop www.marksprullenbakken.nl online. Daar zijn exclusieve prullenbakken, wasmanden, strijkplanken, broodtrommels en dergelijke producten verkrijgbaar.”

Gruijthuijsen

De klanten van Gruythuysen – de bedrijfsnaam wordt met een ‘y’ geschreven – zijn onder meer particulieren, bedrijven en zorginstellingen. “Er is veel vraag naar onze sluitsystemen. Dat geeft een overzicht van wie toegang heeft tot een bepaalde ruimte. Wanneer een gebouw meerdere gebruikers heeft, kunnen mensen verschillende rechten hebben. Wij realiseren zo’n systeem op mechanische of elektronische wijze.”

Gruythuysen heeft een compleet ingerichte sleutelservice voor het maken van cilindersleutels, fiets- en autosleutels, kluissleutels, baard – klaviersleutels, certificaatsleutels, auto transpondersleutels en postkastsleutels. “Ook hebben we sinds dit jaar een nieuwe sleutelmachine voor het uitlezen van iedere moderne autosleutel met chip transponder en programmeercode. Bij een autodealer zijn mensen veel geld kwijt voor een sleutel, maar bij ons is dat een stuk goedkoper.”

Groeien in de zin van de tijd
De toekomstplannen? “Stabiel blijven en groeien in de zin van de tijd. Dat betekent niet doelloos ondernemen, maar kijken naar de vraag van de klant. Neem de tien appartementen boven de zaak. Dat staat los van het bedrijf, maar we hebben daarmee ook ingespeeld op de vraag vanuit de markt. We hadden ook drie grotere appartementen kunnen bouwen, maar je ziet dat er momenteel vraag is naar kleinschalige starterswoningen. Ook wil ik meer webshops openen in de toekomst. Daar ben ik nu volop mee bezig.”

www.gruythuysen.nl

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge