Vera van Pol

De grote droom van turnster Vera van Pol ligt binnen handbereik: schitteren op de Olympische Spelen. Het toegangsticket voor Rio 2016 veroverde ze vorig jaar met het meerkampteam. Nu is de strijd binnen het Oranje-team losgebarsten. “Ik zet alles op alles om bij de vijf turnsters te horen die naar Rio gaan”, zegt de Tungelroyse, die daarbij gesteund wordt door stichting GaanvoorGoud.

Van spanning is vooralsnog geen sprake. Zelfs niet nu de magische Olympische Spelen met de week dichterbij komen. Wat dat betreft heeft Vera de mentaliteit van een echte topsporter: nuchter en berekenend. “Misschien dat ik in mei zenuwachtig word. Dan gaan we vaker met de selectie trainen en komt het moment van de bekendmaking van de ploeg die naar Rio gaat dichterbij”, verklaart de 22-jarige turnster koeltjes.

Het zijn ongekend spannende tijden voor de vorig jaar tot Sportvrouw van Weert uitgeroepen turnster. Want pas een maand voordat de olympische vlam in Brazilië ontstoken wordt, weet Vera of haar droom werkelijkheid wordt en ze naar Rio mag.

Stroomversnelling
De sportcarrière van de 22-jarige Tungelroyse stevent af op een climax. Een carrière die op vroege leeftijd begon. “Toen ik op peutergym zat, zag de juffrouw al dat ik meer kon”, zegt Vera. Op vierjarige leeftijd ging ze trainen bij de Weerter Turn- en Gymnastiekvereniging Jan van Weert. “Daar mocht ik steeds vaker gaan trainen en in 2004 werd ik gescout voor Patrick Topturnen in Echt, toentertijd de enige topsportclub
in Limburg. Toen dat ophield te bestaan, ben ik overgestapt naar Flik-Flak in Den Bosch. Daar verliep mijn carrière niet zoals ik gehoopt had.”

De successen kwamen nadat ze bij haar huidige club Turnz in Amsterdam ging trainen. “Ik kreeg andere trainers en heb verschillende technieken opnieuw aangeleerd. Kort daarop werd ik vierde op de Nederlandse kampioenschappen. Ik werd ook opgenomen in de Oranje-selectie.”

Vera van Pol
Vera van Pol (22) komt uit Tungelroy en woont doordeweeks in Amsterdam. Ze traint wekelijks 30 uur bij Turnz Amsterdam Gymnastics: zes middagtrainingen en vier ochtendtrainingen. Ze studeert daarnaast Sport & Coaching op het Johan Cruyff College. Vera werd vorig jaar Nederlands kampioen op de meerkamp individueel en kwalificeerde zich met de Nederlandse turnploeg voor de Olympische Spelen in Rio. Ze werd uitgeroepen tot Sportvrouw 2015 van Weert en Sportvrouw 2015 van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Haar hobby’s: shoppen en koken.

 

Powerturnster
Vera omschrijft zichzelf als een powerturnster. “Ik ben klein van postuur. Mijn coördinatie is goed en heb veel snelheid en kracht in me. Ik ben niet zo’n sierlijke turnster, maar juist een powerturnster, net als de Amerikanen.” Haar beste prestaties levert ze op de meerkamp. “Mijn favoriete onderdelen zijn de brug en de vloer. Daar komen mijn kwaliteiten het beste tot uiting.”

Historische prestatie
Individueel en in teamverband wist Vera zich te ontpoppen tot een groot talent in de turnwereld. Ze werd vorig jaar onder meer Nederlands kampioen op de meerkamp en het jaar daarvoor veroverde ze met het damesteam van Oranje de tiende plaats op de WK in China. “Vanaf dat moment merkten we dat onze prestaties sterk waren verbeterd”, stelt Vera.

Dames turnen

Maar het grootste succes tot nu toe kwam vorig jaar in oktober. De Oranje-turnsters kwalificeerden zich met een achtste plaats op de WK in Glasgow rechtstreeks voor de Olympische Spelen. Daardoor komt voor het eerst sinds 1976 weer een Nederlands damesteam in actie op de Spelen. Vera maakte als reserveturnster deel uit van het team. “Op dat moment was het balen dat ik een reserverol had, maar daarna heeft het me wel gemotiveerd om hard te trainen zodat ik straks zonder twijfel in het team hoor.”

Vizier op Rio 2016
Haar droom ligt meer dan ooit binnen handbereik. Maar tegelijkertijd heeft Vera nog een flinke horde te nemen. Want slechts vijf van de dertien Oranje-turnsters gaan deel uitmaken van het meerkampteam dat naar de Spelen gaat. “Het is niet zo dat het team dat zich kwalificeerde ook automatisch deelneemt aan de Spelen. Iedereen moet zich opnieuw bewijzen, dus het ligt nog helemaal open”, legt ze uit.

Voor de samenstelling van het team wordt in eerste instantie gekeken naar de kwalificatie-eisen. Die moeten gehaald worden. Maar als die niet gehaald worden, bekijkt de trainer wie het beste zijn. “En de beste meerkampster gaat mee”, zegt Vera, die heeft bewezen sterk te zijn op de meerkamp. Omdat ze momenteel in topvorm is, lonken daar mogelijkheden. “Er is een kans dat ik naar Rio ga. Maar hoe groot die kans is, kan ik niet zeggen. Iedereen binnen de Oranje-selectie zit zo dicht bij elkaar. Belangrijk is dat ik het programma goed uitvoer en fit blijf, want turnen is een blessuregevoelige sport.”

Leven als turnster
Vera leeft van toernooi naar toernooi. Ze weet ook dat het leven als sporter ooit ophoudt. “Ik ben 22 jaar en dat is in de turnwereld best oud. De meeste toppers zijn tussen de 16 en 18 jaar.” Maar voorlopig wil de Oranje-turnster niet van stoppen weten. “Ik volg de opleiding Sport & Coaching op het Johan Cruyff College in Amsterdam. Dan heb ik in ieder geval een diploma op zak. Ik kan de studie perfect combineren met de trainingen.”

Vera van Pol

Het leven als turner is best zwaar. “Ik heb tien trainingen per week. In het weekend kom ik meestal terug naar mijn ouders in Tungelroy en dan ben ik zo moe dat ik geen zin heb om leuke dingen te doen zoals shoppen.”

GaanvoorGoud
Bovendien houdt ze weinig aan het sporten over. “Mijn ouders sponsoren mij, daar ben ik heel blij mee. Ook stichting GaanvoorGoud, waarmee ik sinds enkele maanden een samenwerkingscontract hebt, helpt me enorm. Zo kan ik gebruikmaken van fysiotherapie en helpt de stichting mij bij de keuze van de juiste voeding.” Daarnaast draagt de stichting ook op financieel vlak bij. Vera: “Het is geweldig om als topsporter te leven, maar met turnen kun je weinig geld verdienen. Als je Nederlands kampioen wordt, krijg je een medaille. Dat is mooi, maar daar kun je niet van rondkomen. GaanvoorGoud is een stichting die me helpt bij het bereiken van mijn doelen.”

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge


Raakt u geïnspireerd door mensen die hun dromen waarmaken? Wordt u blij van sport? Gelooft u in talentontwikkeling? Bent u maatschappelijk betrokken?

De stichting GaanvoorGoud is ontstaan doordat al deze vragen met ‘ja’ werden beantwoord en de ondersteuning van individuele sporttalenten in de regio achterbleef. Het bestuur van GaanvoorGoud
(John Cardinaal, Leon Vink, Rob van de Moosdijk, Harold van Goor en Anne de Bruijn) gelooft in de stimulans van een voorbeeldrol bij het werken aan je dromen, bij het in beweging houden en krijgen van de jeugd, maar ook bij het (inter)nationaal op de kaart zetten van onze geweldige woon- en werkomgeving. Het doel van de
stichting is individuele sporttalenten in de regio Weert, Nederweert en Cranendonck te ondersteunen, zodat zij zich ontwikkelen tot topsporters.

Als tegenprestatie voor sponsoring door organisaties organiseert de stichting brede promotie en fantastische GaanvoorGoud evenementen, interessant voor bedrijven en de regio. GaanvoorGoud maakt het door deze
tegenprestaties – georganiseerd met, door en voor bedrijven – enorm interessant om te sponsoren. Niet alleen de sporter wordt er beter van, ook voor de sponsors en de regio creëert de stichting een meerwaarde. Exposure, mogelijkheden voor teambuilding en netwerken, veel lol en gezelligheid.
Kortom, een gouden kans. Ook toetreden tot de club van GaanvoorGoud sponsors en alle geboden mogelijkheden in promotie en evenementen benutten? Welk talent haalt mede dankzij u de Olympische Spelen?

Doneren kan ook oprekeningnummer NL79 RABO 0198264984 op naam van Stichting Gaan voor Goud.
Meer weten over stichting GaanvoorGoud? Kijk dan op www.gaanvoorgoud.nl of mail info@gaanvoorgoud.nl