Achter de hoge, witte muren van de Abdij Maria Hart in Weert staan de zusters Birgittinessen te popelen om hun gasten te ontvangen. Want gastvrijheid staat centraal bij deze vriendelijke kloosterorde. Iedereen is welkom voor een overnachting, maaltijd uit de wereldkeuken of voor het houden van een lezing, conferentie of feest. Moeder-overste zuster Olga Maria: ‘We zijn niet geroepen om te prediken, maar bedienen iedereen met een glimlach. Want dat zegt meer dan honderd woorden.’

Tijdens het Weerter muziekfestival Bospop zijn alle vijftien kamers van de bed and breakfast in het klooster bezet. En wanneer de kermis in de stad neerstrijkt, krijgen de Birgittinessen steevast Duitse orgelspelers op bezoek. Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden om in hartje Weert in een oase van rust te overnachten.

Gastvrijheid
“Onze kloosterorde wordt gekenmerkt door oecumenische gastvrijheid”, legt moeder-overste zuster Olga Maria uit terwijl ze een rondleiding geeft. Sinds 1843 wordt het karakteristieke pand bewoond door de zusters Birgittinessen. “Iedereen is hier welkom.”

Birgittinessen

Eerst laat ze het pronkstuk van het klooster zien: de kapel. Voorin de houten banken zit een van de zusters. Ze is in gebed. Als de moeder-overste ook de eetzaal, keuken, bibliotheek, conferentieruimte en slaapkamers heeft laten zien, blijkt pas hoe omvangrijk het klooster is. Alle ruimten zijn sober, maar modern ingericht. De muren worden hier en daar opgesierd door prachtige schilderijen.

Eten, overnachten, feestje of lezing
“Het is speciaal ingericht voor onze gasten”, zegt ze. De Birgittinessen promoten hun klooster bij Weertenaren en toeristen als multifunctionele locatie. “We willen het idee doorbreken dat we een gesloten kloosterorde zijn. De zusters hebben naast het gebed de zorg voor de gasten op zich genomen”, legt zuster Olga Maria uit. In totaal wonen negen zusters in het klooster. Twee zusters zijn zogeheten slotzusters. Zij bidden en werken binnen de muren van het klooster.

De overige zeven zusters komen Mexico, India en Polen. Dat zijn geen slotzusters en maken regelmatig wandelingen door de stad. Zij zijn relatief jong. De jongste zuster is 28 jaar oud. “We hebben verschillende soorten gasten. Mensen die overnachten in de bed and breakfast, of op retraite gaan, een hapje eten, een lezing bijwonen, een feestje geven, noem het maar op.” Het is een bijzondere locatie en de verschillende mogelijkheden die het klooster biedt, zorgen voor een unieke ervaring. De grote tuin en de wereldkeuken zijn echte publiekstrekkers.

Wereldkeuken
Want net als de nationaliteiten van de zusters, zijn ook de gerechten die zij klaarmaken exotisch. “We noemen het de wereldkeuken”, zegt zuster Olga Maria. “We serveren bijvoorbeeld Italiaanse, Mexicaanse en Indiase gerechten. Wij zeggen bij ons: liefde gaat door de maag.”

Achter het klooster ligt een volledig ommuurde tuin. Het is moeilijk voor te stellen dat een tuin van die omvang zich midden in het centrum van Weert bevindt. Van het drukke verkeer is niets te horen. Opvallend is de Lourdesgrot in de tuin. Die werd in 1936 gebouwd en met steun van de provincie Limburg in 2010 gerestaureerd.

Binnenkort start een nieuw initiatief waarbij mensen uit de omgeving met maximaal veertig personen tegelijkertijd kunnen komen lunchen. “Daar kun je je vooraf voor inschrijven”, zegt de zuster. “Het wordt een ontmoetingsplaats voor mensen die daar behoefte aan hebben.

Daarmee willen we iets betekenen voor de Weertenaar.” Ze benadrukt: “Wij zijn niet geroepen om te prediken. Wij zijn geroepen om te getuigen dat we blij en gelukkig zijn met ons geloof. Dat proberen we uit te stralen door onze dienstbaarheid richting de gasten. Een glimlach zegt meer dan honderd woorden.”

Birgittinessen

Moeder-overste zuster Olga Maria
Moeder-overste zuster Olga Maria is 37 jaar en werd geboren in het Poolse Radzyn Podlaski. In 1998 trad ze toe tot de zusters Birgittinessen. Sinds 2006 woont ze in Weert. “De naam Olga Maria heb ik gekregen bij mijn toetreding. Mijn echte naam is Malgorzata Zajac.” Ze had nooit gedacht zuster te worden. “Na de middelbare school wilde ik psychologie studeren. Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen was, moest ik loten. Ik werd uitgeloot. Vervolgens ben ik theologie gaan studeren.

Dat heeft me in de nabijheid van God gebracht.” Het verlangen naar het kloosterleven ontstond toen ze in 1997 tijdens Kerst de heilige mis bijwoonde. “Ik voelde plotseling in mijn hart: ik moet naar het klooster.” Daarna ging het snel. Per toeval kwam ze in contact met de Birgittinessen. “Ik heb in al die jaren geen spijt gehad van de keuze. Mijn relatie met God en Christus wordt elke dag intenser.” Zuster Olga Maria is in Polen toegetreden tot de Birgittinessen. Daarna heeft ze in Italië, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, England en tenslotte in Nederland gewoond. “Ik voel me een burger van de wereld.”

De Birgittinessen
De Birgittinessen vinden hun oorsprong in de heilige Birgitta. De Zweedse stichtte in de veertiende eeuw de Orde van de Allerheiligste Verlosser. Daar zijn nog vijf oorspronkelijke stichtingen van overgebleven die uitsluitend bestaan uit slotzusters. Dat wil zeggen dat zij hun klooster nooit verlaten. De kloosterorde in Weert heeft dezelfde naam, maar is een nieuwe tak binnen de orde. Deze nieuwe gemeenschap is gesticht door Elisabeth Hesselblad in 1911. Het is gebaseerd op dezelfde uitgangspunten, maar het grote verschil is dat deze Birgittinessen geen slotzusters zijn. Er is bewust voor gekozen dat zij wel in contact kunnen komen met mensen. Ondanks de rustigBirgittinessene leefwijze van de Birgittinessen in Weert zijn ze een vast onderdeel geworden van de lokale samenleving. Wereldwijd bestaat de orde uit ruim zevenhonderd zusters van veertien verschillende nationaliteiten. Zij wonen verdeeld over 55 kloosters. De meeste nieuwe zusters komen uit Mexico, India, Indonesië en de Filipijnen. In deze landen is het geloof nog in opkomst.

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge