Het bedrijf Plant-E gaat in Budel een proef uitvoeren waarin stroom wordt opgewekt uit de wortels van levende planten. De provincie Noord-Brabant stelt daarvoor een subsidie van 273.000 euro beschikbaar.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De techniek van het vrijmaken en opslaan van energie uit wortels van planten is ontwikkeld door Wageningen Universiteit. De veldproef in Budel moet aantonen of de techniek geschikt is voor de productie van elektriciteit uit levende planten op grotere schaal.

Energie opwekkende planten
In 2014 heeft Plant-E bij een proef in Zaandam aangetoond dat het principe werkt. Onder invloed van zonlicht maken planten organische verbindingen aan. Een deel daarvan gebruikt de plant om te groeien, terwijl een ander deel wordt uitgescheiden via de wortels. Van dat laatste maakt Plant-e gebruik. Aan de wortels groeien van nature voorkomende bacteriën die deze verbindingen afbreken. Daarbij ontstaan elektronen, die Plant-e kan ‘oogsten’.

Veldmetingen in Budel
De veldmetingen in Budel nemen ruim een jaar in beslag. Er is gekozen om de proef uit te voeren in een natuurgebied dat grenst aan zinkfabriek Nyrstar in Budel, omdat het daar relatief nat is. De energieproductie hangt namelijk af van de groeiactiviteit van planten. Hoe natter en warmer het bos, des te beter. Nyrstar wil een deel van de omvangrijke energiebehoefte van de zinkproductie organiseren via de opwekking van duurzame energie.