Horeca-blurring
Foto: nl.shoppeninroermond.info

De gemeente Roermond gaat onderzoeken wanneer en onder welke voorwaarden het zogeheten blurring in de binnenstad mogelijk is. Blurring is het combineren van verschillende branches in één winkel. De nadruk ligt op combinaties met horeca. Weert wacht eerst een landelijke pilot af voordat het met de horeca en winkeliers om tafel gaat zitten.

Dat schrijft Dagblad de Limburger. Blurring staat ook wel bekend als branchevervaging. Voorbeelden daarvan zijn een kledingzaak waar geluncht kan worden en een delicatessenzaak die ook serviesgoed aanbiedt. In het buitenland zijn dit soort nieuwe concepten al langer populair, maar ook in Nederland nemen combinaties van detailhandel en horeca toe.

Wetgeving
In de praktijk zorgen bepaalde combinaties echter voor problemen. Volgens de Drank- en Horecawet mag detailhandel en dienstverlening niet met alcohol gecombineerd worden. Of er moet een duidelijke afscheiding in de zaak worden aangebracht. Maar dat werkt juist het hele idee van branches mixen tegen.

Proef
De gemeente Roermond gaat nu bekijken onder welke voorwaarden horeca-blurring in de binnenstad mogelijk is. “Daarvoor willen we alle initiatieven inventariseren en kijken waar ondernemers tegenaan lopen”, zegt wethouder Angely Waajen (Economische Zaken).

Landelijke pilot
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten houdt momenteel een landelijke pilot naar horeca-blurring. Maar Roermond wil de resultaten daarvan niet afwachten, omdat de gemeente snel maatwerk wil kunnen leveren bij nieuwe initiatieven. Tegenover Dagblad de Limburger laat een woordvoerder van de gemeente Weert weten het landelijk onderzoek af te wachten en vervolgens pas met horeca en winkeliers in gesprek te gaan over de mogelijkheden.