v.l.n.r. Eric Fennis, Jan Dibbets en ZKH Prinses Beatrix
v.l.n.r. Eric Fennis, Jan Dibbets en ZKH Prinses Beatrix

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden was vrijdagmiddag 4 maart aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de oplevering van het interieur van het gerestaureerde middenschip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. De kathedraal ondergaat al sinds 2005 een omvangrijk restauratieproces.

Vernieuwing interieur bijna voltooid
Met de vernieuwing van het middenschip is het interieur van de Nieuwe Bavo vrijwel voltooid. Van het exterieur moeten alleen de twee torens aan de westzijde nog gerenoveerd worden, waarna de kathedraal in 2017 gereed zou moeten zijn. Het middenschip heeft onder andere zestien nieuwe glas-in-loodramen gekregen, naar een ontwerp van kunstenaar Jan Dibbets.

Top vijf van kerken uit 1850-1950
De Nieuwe Bavo is tussen 1895 en 1930 gebouwd. Architect Joseph Cuypers combineerde in zijn ontwerp diverse bouwstijlen, waaronder neogotisch, neoromaans, art deco en Jugendstil. Het interieur bevat ook Moorse invloeden. De kathedraal behoort met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd.

Openingsweekend
Na de feestelijke opening op vrijdag is zaterdag en zondag de Nieuwe Bavo al geopend voor bezichtiging. Er zal dan extra toelichting worden verzorgd over de nieuwe glas-in-lood ramen van Jan Dibbets. Ook is er in het vorig jaar heropende KathedraalMuseum een tentoonstelling ingericht over zijn werk.

Foto:Facebook