Centrumplan Nederweert

Als het centrum van Nederweert in de toekomst goed wil blijven functioneren, dan is een adequate huisvesting van supermarkten noodzakelijk. Daarnaast maakt een compacter centrum het de consument makkelijker om in Nederweert boodschappen te doen. Het zijn de twee belangrijkste conclusies die het college trekt na recente onderzoeken, gesprekken met ondernemers en een enquête onder de inwoners. Ook leeft sterk de opvatting dat de huidige verkeersstructuur niet bij draagt aan een goed functionerend boodschappencentrum.

Keuzerichting college
Dit betekent voor het college van B en W dat zij de raad wil voorstellen verkeersmaatregelen en andere -aanpassingen te nemen. Het College kiest ook voor de ontwikkeling van de locatie Wijen (zonder dagwinkels) en een optimalisatie van de Lambertushof. Daarbij is het aan de marktpartijen om deze richting te realiseren en kan de rekening niet exclusief bij de gemeente worden gelegd.

Draagvlak
Met dit besluit zoeken burgemeester en wethouders nadrukkelijk naar draagvlak bij alle partijen om een doorbraak te realiseren voor het centrum van Nederweert. Om dit draagvlak mogelijk te maken maakt het college op dit moment niet de keuze voor de ontwikkeling van een supermarkt op de locatie Kapelaniestraat (voormalig Groene Kruis gebouw).

Samenwerking
Een gestructureerd overleg tussen alle partners in het centrum zoals ondernemers, vereniging van vastgoedeigenaren, horeca en gemeente is en blijft in de toekomst toe van wezenlijk belang. Het college onderstreept het belang van deze samenwerking. Met de uitwerking van de verschillende onderdelen van de plannen is immers nog de nodige tijd gemoeid zowel op planologisch als financieel gebied.

Besluitvorming
Op 1 maart legt het college de plannen voor de ontwikkeling van het centrum informatief voor aan de gemeenteraad tijdens een themaraad. Besluitvorming staat gepland voor de raadsvergadering van 15 maart 2016.

Lange geschiedenis
Door diverse partijen is al eerder gewerkt aan plannen voor het centrum. Een aantal bureaus verrichtte studies en onderzoeken. Daarnaast zijn consumenten en ondernemers uitvoerig betrokken bij het onderzoek. Er zijn enquêtes uitgevoerd en tijdens openbare bijeenkomsten is gediscussieerd over de uitdagingen waar het centrum van Nederweert voor gesteld is, om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor de consument. Burgemeester en wethouders danken allen voor hun inzet in de afgelopen jaren.

Dit is een persbericht van de gemeente Nederweert.