Aanleg glasvezel Budel

De werkzaamheden voor de aanleg van een zakelijk glasvezelnetwerk op twee bedrijventerreinen in Cranendonck zijn momenteel in volle gang. Bijzonder is dat het initiatief daarvoor van de ondernemers komt. Onder de naam Cranendonck//Net realiseert een Coöperatieve Vereniging glasvezelnetwerken op de industrieterreinen Rondven en Den Engelsman in Maarheeze en Airpark Budel.

Het Ondernemers Contact Cranendonck (OCC) en de gemeente Cranendonck ondersteunen het project. “Wij faciliteren het project door een projectleider aan te stellen”, zegt wethouder Jan van Tulden (Glasvezel) van de gemeente Cranendonck. “De coöperatie heeft geen winstoogmerk.”

Cranendonck//Net legt een open netwerk aan. De schouw heeft inmiddels plaatsgevonden. Ook de boorwerkzaamheden zijn begonnen, waarbij de buizen waarin later de glasvezels komen lopen, worden aangelegd van de weg naar het pand.

Een groot deel van de bedrijven neemt deel. Zodra de aanlegkosten van het netwerk zijn terugbetaald, zullen de opbrengsten terugvloeien naar de leden. Uiteindelijk kan in principe iedere provider zijn diensten op het glasvezelnetwerk aanbieden.

“Het is tegenwoordig van groot belang dat bepaalde bedrijven gebruik kunnen maken van glasvezel”, zegt wethouder Van Tulden. “Als de aanleg is voltooid, zijn deze bedrijven weer klaar voor de toekomst.”

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge