Vacatures mbo in de lift

Een opsteker voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg. Het aantal vacatures voor mbo’ers is het laatste half jaar verder toegenomen. De regio laat met 23 procent een veel sterkere groei zien dan het landelijke gemiddelde van 6 procent. Dat blijkt uit de rapportage Basiscijfers Jeugd.

Studenten die nu een diploma halen en op zoek gaan naar werk, hebben in Midden-Limburg een relatief ruime keuze uit vacatures. Zeker als zij aan de slag willen als bijvoorbeeld allround verspaner, verkoopspecialist detailhandel of manager voeding.

In de periode van maart tot en met augustus 2015 waren er in de regio 2.580 vacatures. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. De meeste vacatures zijn ontstaan in de bedrijfssector detailhandel. Verder blijkt dat er in deze regio relatief veel vacatures zijn in de beroepsgroepen gastvrijheid en transport en logistiek.

Zorg is de beroepsgroep met de meeste studenten en gediplomeerden in Midden-Limburg. In het schooljaar 2014/2015 volgden 1.153 studenten een opleiding in de zorg. Andere grote beroepsgroepen zijn gastvrijheid (458 studenten), welzijn (337 studenten) en groen (354 studenten).

Ondanks het goede nieuws, staan eind september in de regio Midden-Limburg 888 jongeren tot 27 jaar bij het UWV als werkzoekend ingeschreven. Van deze jongeren heeft 38 procent geen startkwalificatie. Landelijk gezien ligt dit aandeel met 46 procent iets hoger.