Krachten gebundeld voor schoonmaak AZC Weert door Asito en Werk.Kom

Het landelijk opererende schoonmaakbedrijf Asito maakt werk van sociaal ondernemen. In dat licht heeft het van oorsprong Twentse familiebedrijf samenwerking gezocht met Werk.Kom voor schoonmakers voor de noodopvang van vluchtelingen in de Van Horne Kazerne. Daar worden momenteel circa 1000 asielzoekers gehuisvest.

“We hebben op grote schaal vacatures in Weert en omstreken en zijn daarvoor bij Werk.Kom terecht gekomen”, verklaart Wouter Thommassen, perso-neelsmanager van Asito in Zuidoost-Nederland. De eerste twee speeddatesessies die Asito samen met Daniëlle Veenhuizen en Katja Gruijthuijsen, de consulenten van Werk.Kom organiseerde, leverden zes gemotiveerde kandidaten op. Zij zijn in de vorm van een proefplaatsing aan de slag gegaan.
Thommassen waardeert het slagvaardig en daad-krachtig handelen van Werk.Kom en is tevreden over de kwaliteit van de geselecteerde kandidaten. “Soms lukt het, soms niet, het werk stelt hoge eisen aan de kandidaten, bijvoorbeeld het werk- en handelingstempo. We kijken naar wat de individuele mensen kunnen en zoeken een taak die daarbij aansluit. De inzet van de kandidaten van Werk.Kom is veelbelovend. Als ze op de juiste manier begeleid worden, doen ze niet onder voor reguliere kandidaten. En hun motivatie is vaak uitstekend”, aldus Thommassen.

Halfjaarcontract
Rikie Brankaert en Francien Hertogs van Asito begeleiden de medewerkers in samenwerking met de consulenten van Werk.Kom. Rikie: “Iedere kandidaat krijgt eerst een rondleiding om te ervaren wat het werk inhoudt. Want het is best zwaar werk. Van de kandidaten verwachten we wilskracht en doorzettingsvermogen. Je moet er voor in de wieg gelegd zijn.”
Richard Jongen, de eerste kandidaat van Werk.Kom, heeft geen moeite met schoonmaken. Hij past volgens Francien en Rikie perfect in de groep. Na een eerste proefplaatsing werd hem een half-jaarcontract aangeboden. “Ik zat drieënhalf jaar thuis”, verklaart hij. “Bij De Risse heb ik negen weken sollicitatie- en activeringscursussen gevolgd. Daarna ben ik uitgeplaatst. Ik had nooit gedacht dat ik schoonmaker zou worden. Maar vanuit mijn achtergrond schrik ik niet van vervuiling. Ook het sociale aspect is leuk: je bent aanspreekpunt voor de mensen die hier gehuisvest zijn.” Richard is in zijn nopjes met zijn halfjaarcontract van Asito. “Ik hoop dat het daarna wordt verlengd.” Waarop Kai Weber, vestigingsmanager Limburg-Noord van Asito geruststellend antwoordt: “Daar gaan we wel van uit! Je hebt al laten zien wat je waard bent. Na het eerste gesprek wist ik dat het goed zat.”

Werk.Kom is hét loket voor mens en arbeid
Werk.Kom is hét re-integratiebedrijf van de ge-meenten Weert en Nederweert en de Risse Groep en bemiddelt werkzoekenden (met een afstand tot de arbeidsmarkt) naar werk dat aansluit bij de vraag van werkgevers. Werk.Kom werkt, mede in de rol als werkgeversservicepunt, intensief samen met partners zoals het UWV, PSW, onderwijs, bedrijfsleven en uitzendbureaus in de regio Weert en fungeert hiermee als centraal loket. Werkgevers kunnen hier terecht voor al hun vragen op het gebied van mens en arbeid (ook t.a.v. de Participatiewet).

www.werkpuntkom.nl