Kazernecomplex Weert
Kazernecomplex Weert

De plannen voor de ontwikkeling van een duurzame, sociaal-maatschappelijke toekomst voor het voormalige kazerneterrein in Weert worden steeds duidelijker. Initiatiefnemer Stichting Horne Quartier (HQ) is bezig met de uitwerking van het plan. De stichting wil het totale kazerneterrein kopen en er vervolgens 5 ‘pleinen’ ontwikkelen waar verschillende aanbieders gebouwen gaan huren. Met deze aanbieders heeft HQ al akkoorden gesloten om langdurig samen te werken.

Het college van B&W: “De plannen zouden een geweldige impuls betekenen voor Weert op de lange termijn. Het gaat om nieuwe, innovatieve en bovenregionale activiteiten en een groei van de werkgelegenheid. In vijf jaar tijd gaat het om een groei van ca. 150 arbeidsplaatsen. Het plan heeft echter officieel nog geen status. We zitten in de voorbereiding op officiële besluitvorming. Op korte termijn willen we samen met de initiatiefnemer de omwonenden hierover informeren. We hopen in januari over het plan in het college van B&W te kunnen beslissen. Het gaat dan om aankoop van het terrein door de gemeente Weert om het meteen door te kunnen leveren aan Stichting HQ.”

 De 5 pleinen
Op het terrein komen 5 pleinen. Ten eerste het COA-plein waar de komende vijf jaar het AZC is gevestigd. Dan een Educatieplein waar een Internationale Opleiding Veiligheid gevestigd wordt voor 5.000 cursusplaatsen per jaar. Deze instelling heeft behoefte aan een ruimte voor het verzorgen van lessen, sport- en outdoorfaciliteiten en overnachtingsplekken. Er is een Zorgplein waar een zorginstelling 35 behandelplaatsen in het kader van Post Traumatische Stress realiseert. Ook het ontwikkelen van een plek voor intramurale seniorenzorg (zorg die dag- en nachtbegeleiding biedt voor personen die intern zijn) hoort hierbij. Op het Ontwikkelingsplein komt een Biobased Academy die zich buigt over veelal maatschappelijke vraagstukken zoals vermindering van afval en vermindering van gebruik van fossiele brandstoffen. Op het Sportplein wil men een bovenregionale sportcampus opzetten die ook geschikt is voor medegebruik door sportverenigingen en (top)sport in Weert en de bezoekers/bewoners van de andere pleinen.