Pascal Jalhay presenteert de heerlijkheden van Vermeer.
Pascal Jalhay presenteert de heerlijkheden van Vermeer.

Exclusief voor het Delftse ziekenhuis Reinier de Graaf ontwikkelde de in Weert geboren en door Michelin met twee sterren bekroonde Pascal Jalhay nu creatief brein in de keuken van Chef Martin, ‘De heerlijkheden van Vermeer’: vier bijzondere gerechten, geïnspireerd op doeken van de 17e-eeuwse Delftse meester Johannes Vermeer. Aanleiding voor de ontwikkeling van deze ‘Vermeer-maaltijden’ was de opening van de nieuwbouw van het ziekenhuis, die plaatsvond op 31 augustus jongstleden.

De vier doeken die door Pascal Jalhay werden vertaald naar culinaire creaties zijn Het melkmeisje,
De astronoom, Het straatje en Meisje met de parel. Naast de speciale recepturen maakte Chef
Martin de totaalbeleving voor de patiënten compleet met unieke bijpassende verpakkingen en
een sfeervolle menukaart. Ook werd rond de ontwikkelingen van de maaltijden een ‘The making
of…’- film gerealiseerd. Jetze-Jan Dijkstra, Manager Hotelservices bij de Reinier de Graaf Groep, is
enthousiast over het resultaat van deze samenwerking met Chef Martin: “Dit zijn typisch concepten
waarmee je je als instelling kunt onderscheiden.”

Reinier de Graaf werd in 1252 gesticht als het Delftse Gasthuis en geldt daarmee als het oudste
ziekenhuis van Nederland. Naamgever Reinier de Graaf was een 17e-eeuws arts en anatoom uit
Delft. Sinds 2012 heeft het ziekenhuis gebouwd aan het compleet nieuwe onderkomen dat onlangs
werd geopend. Bij de interieurstyling van de nieuwbouw heeft het werk van Vermeer eveneens een
belangrijke bron van inspiratie gevormd. Dat is met name te zien in het kleurgebruik. Verder dragen
de nieuwe vergaderzalen de namen van Vermeer-schilderijen.

De in Weert geboren Pascal Jalhay (1969) heeft Indische roots en wordt beschouwd als een van de meest innovatieve chefs van zijn generatie. Op jonge leeftijd realiseert hij zijn droom om kok te worden. Hij leert het vak bij befaamde zaken als Château Neercanne in Maastricht, Scholteshof in Hasselt en Excelsior in Amsterdam. Zijn talent wordt al snel ontdekt door Robert Kranenborg die hem promoveert tot souschef van zijn tweesterrenrestaurant La Rive in het Amstel Hotel. Aan het begin van deze eeuw kookt Jalhay in twee jaar tijd twee Michelinsterren bij elkaar in Restaurant Vermeer van het Amsterdamse Barbizon Hotel en verdient hij zijn titel als Meesterkok. Pascal Jalhay is momenteel werkzaam als Executive Chef R & D bij Marfo, grootleverancier van kant-en-klaarmaaltijden aan vliegtuigmaatschappijen en zorginstellingen. Ook daar weet hij meesterlijke kwaliteit op de kaart te zetten. Chef Martin is het gespecialiseerde ‘zorgmerk’ van Marfo Food Group, een onderneming met ruim 40 jaar ervaring als producent van maaltijden en maaltijdcomponenten. Alle gerechten en maaltijdcomponenten van Chef Martin worden bereid volgens originele recepturen. Elke nieuwe creatie wordt uitgebreid getest en geproefd; in het Creadome, de ontwikkelkeuken van chef-kok Pascal Jalhay, maar ook op locatie bij klanten.