Gemeente Weert
Gemeente Weert

Het Weerter college van B&W heeft de gemeenteraad een begroting met een positief saldo voor de komende jaren aangeboden. Die begroting van de gemeente Weert bedraagt afgerond €140 miljoen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt er ca. €3,75 miljoen bezuinigd. Daardoor kan de begroting in 2016 sluiten met een positief bedrag van €150.000,-. Dit loopt op naar een positief saldo van €600.000,- in 2019.

De gemeenteraad spreekt zich op donderdag 12 november a.s. uit over deze begroting. Dat gebeurt tijdens een raadsvergadering die om 13.00 uur begint.

De gemeente Weert moet flink bezuinigen. Daarom werd eerder dit jaar het document “Kiezen met visie” in de raad besproken. In dit document is een herbezinning op de gemeentelijke taken beschreven. Wat voor stad wil Weert zijn, waaraan geven we nog geld uit en waaraan niet meer? De raad stemde op 1 juli unaniem in met de richting van dit document. Zorgvuldig omvormen, keuzes maken, uitgaan van zelfredzaamheid van burgers en organisaties, maar ook zorgen voor een vangnet voor wie zichzelf niet kan redden.

Veel maatregelen

Er is een pakket maatregelen voorgesteld, zoals versobering van activiteiten, minder subsidies, verhoging van enkele gemeentelijke tarieven en het privatiseren van enkele gemeentelijke onderdelen. Met nadruk wordt geïnvesteerd in het vangnet voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen en in de digitale dienstverlening. Zo heeft de gemeente de ambitie om meer producten digitaal aan te bieden en de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Ook wordt geïnvesteerd in projecten die extra impulsen geven aan de economie.