Cor Spitters
Cor Spitters

Hè hè, de vastgoedmarkt trekt de laatste maanden weer een beetje aan. De vraag naar bedrijfsonroerendgoed neemt toe, hoewel de kantorenmarkt nog steeds zwak is. Het doet goed te horen dat er diverse ontwikkelingen zijn op Bedrijvenpark Pannenweg in Nederweert, zeker als je daar zelf ook
actief bent. Toch vraag ik me af of het gewenst is dat de gemeente Nederweert en BNG daar via hun
gezamenlijk vehikel OBP de gronden verkopen. Zou het niet beter zijn als de verkoop aan marktpartijen
werd overgelaten? Je staat als andere verkopende belanghebbende altijd op achterstand. Wat ik me ook afvraag is waarom bedrijven zich wel in Nederweert en niet in Weert vestigen. Werken ze in Nederweert voortvarender? Ik constateer zelf dat het in Weert soms een heel geworstel is om als huurder een vestigingsvergunning te krijgen. Als je ook maar iets afwijkt van het bestemmingsplan, hoor ik van huurders dat er al snel klinkt ’zoek toch maar wat anders’. Het algemene vestigingsbeleid zou versoepeld moeten worden. Geef panden een ruimere bestemming. Huurders worden een half tot driekwart jaar aan het lijntje gehouden en zelf loop je huurpenningen mis. Van lieverlee gaan huurders iets anders zoeken. Het zijn niet alleen trage molens, maar het lijkt me ambtelijk ook gemakkelijk om je achter de regels te verschuilen en nee te geven, als je bij een ja je nek moet uitsteken. Er ligt voor de gemeente Weert een uitdaging om meer mee te denken met de ondernemer, zoals zich vestigende ondernemers in Nederweert blijkbaar wel merken. Voortvarender is de gemeente Weert in de opvang en huisvesting van asielzoekers. Na Budel en Baexem nu Weert. En niet zoals elders aan de rand of verder van een dorp, maar midden in een woonwijk. Afgezien van het feit dat er zich elders in de wereld drama’s voltrekken en je daar je ogen niet voor kunt sluiten, dat de verkoopwaarde van onroerend goed in de omgeving van een COA daalt, is niet onwaarschijnlijk. Planschadevergoeding? Dat kun je pas aantonen als je je pand verkoopt tegen een veel lagere prijs. Je pand laten taxeren door verschillende makelaars? Kost je ook handenvol geld. Duizend personen voor maximaal vijf jaar. Zonder garanties. Zonder onderhoudsplicht. Ik ben benieuwd hoe de Van Horne Kazerne er dan over vijf jaar uitziet.

Cor Spitters
Spitters Vastgoed BV