Yvonne Schroeten

Yvonne Schroeten studeerde zelf twintig jaar geleden af aan de Kunstacademie in Maastricht. Haar schilderijen tonen ruimte en begrenzing, weidsheid en beperking, vervreemding en herkenning. Ze exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.

De Kunstuitleen van Renier Vaessen wordt nieuw leven ingeblazen. Zijn partner Yvonne Schroeten (42) neemt het stokje over. Art-Shock Kunstuitleen viert op 1 november a.s. niet alleen het 35-jarig bestaan van de kunstuitleen, maar ook de 65e verjaardag van de kunstschilder met een ‘overzichtstentoonstelling’ van zijn werk.  De hele maand november zijn de kunstuitleen en tentoonstelling gratis te bezichtigen.

35 jaar geleden startte  Reinier Renier Vaessen samen met tien Weerter kunstenaars een kunstuitleen onder de naam Weerter Kunstenaarscollectief. “Reinier zette het initiatief na enkele jaren voort met eigen werk en werk van anderen. Voornamelijk bedoeld voor bedrijven.  Nu hij 65 is geworden, wil hij daar afscheid van nemen en meer tijd besteden aan zijn eigen werk en atelier. Ik ga er mee verder”, vertelt Yvonne Schroeten, die sinds 2005 met eigen werken in de kunstuitleen participeert.

En ze gaat verder met nieuwe dynamiek. “Als ik het doe, wil ik het goed doen. We hebben al meer dan 550 werken uit de rekken gehaald, schoongemaakt, gefotografeerd en gedigitaliseerd. Op die manier komen alle werken overzichtelijk in kaart en kunnen we ze in mappen rubriceren: op kunstenaar, maar ook groot, klein, abstract, figuratief, expressief, ingetogen, kleurrijk en sober, schilderijen op doek, paneel, achter glas, in alle mogelijk technieken enz. En het leuke van deze bezigheid is dat er werken tevoorschijn komen waarvan we niet meer wisten dat we ze hadden.”

Op zondag 1 november wordt het startschot gelost van de nieuwe kunstuitleen. Het hele gebouw aan de Noordkade staat dan in het teken van de werken van Renier Reinier. Ieder weekend hangen er andere werken van hem aan de muur. “Hij is in 1970 begonnen, dus er is heel wat keuze”, aldus Yvonne. “Hij is in de weekends zelf aanwezig, dus geeft hij ook een korte toelichting op zijn werk. Elke zondag in november is er om 15 uur een gratis rondleiding.”

Vervreemding en begrenzing
Yvonne Schroeten studeerde twintig jaar geleden af aan de Kunstacademie in Maastricht. Haar stijl en thematiek zijn o.a. vervat in het boekje ‘Skies and Limits’. “In het begin was mijn werk sober en meer tekenachtig, maar wel altijd met vervreemdende elementen erin. Later kwam er meer land, zee en lucht in de werken. Er zitten dingen in waarvan je denkt ‘wat gebeurt hier?’ De werken zijn in de loop der jaren ook kleurrijker geworden. Skies and Limits was een serie waar ik anderhalf jaar aan gewerkt heb, maar het thema verandert niet. Daar ben ik nooit mee klaar.”

Kunst moet volgens haar prikkelen en tot nadenken stemmen. “Ik vind het belangrijk dat mensen kunst leren kennen, bijvoorbeeld via een kunstuitleen. Dan kun je wat uitproberen. Als je een werk koopt, kies je meestal voor zekerheid: iets wat je al mooi vindt, waar je al aan gewend bent. Door te huren, kun je je grenzen verleggen. Doe eens gek! Daar gaat kunst over.”

Bedrijven en instellingen steken volgens Yvonne veel geld en tijd in een goede uitstraling, maar hechten vaak minder belang aan wat er aan de muur hangt. Kunst is een ondergeschoven kindje. “Ik denk: als je trots bent op je bedrijf, zou je er ook werken moeten hangen waar je trots op kunt zijn. En als je het zelf niet weet, dan is het goed dat je je kunt laten adviseren.”

Ze is primair kunstenaar, zegt ze. Geen ondernemer. “Er moet natuurlijk geld verdiend worden, maar dat is nooit de drijfveer. Dan had ik beter niet voor een studie aan de Kunstacademie gekozen. Dat is altijd een onzekere toekomst. Wel wil ik graag een brugfunctie vervullen tussen de kunst en het publiek. Zodat straks iedereen echte kunst aan de muur heeft.”

Eerste drie maanden geen huurkosten
Wie in de maand november een kunstwerk huurt, betaalt de eerste drie maanden geen huur. Een huurperiode duurt normaliter zes maanden. Leuk om uit te proberen. Art-Shock is gevestigd aan de Noordkade 48/a. De tentoonstelling en de kunstuitleen zijn open en gratis toegankelijk op: zaterdag en zondag 7/8, 14/15, 21/22, 28/29 november van 14-17uur.

Nieuwsgierig? Bezoek de nieuwe website:
www.art-shock.nl

DELEN
Vorig artikelSla uw vleugels uit in Cranendonck
Volgend artikelMen in suits!