Bouwen met verstand
René Koppen (links) naast opvolger Paul Koppen

Bouwen met verstand

Koppen Bouw BV uit Weert heeft een indrukwekkende prestatie neergezet met de realisatie van brasserie-hotel Antje van de Statie in Weert. “Ik kijk altijd naar ieder project alsof het van mezelf is”, vertelt Paul Koppen (32). Hij treedt in de voetsporen van zijn vader René die in 1979 de aannemerij instapte, het bedrijf verkocht en het vanaf 2011 opnieuw opbouwde. Een middelgroot aannemersbedrijf van formaat dat kleine en grotere, complexe projecten voortvarend en intelligent tot een goed einde brengt.

Paul trof in het oude gebouw van Antje van de Statie o.a. een steens muur, houten verdiepingsvloeren en een versleten dak aan. In de oorspronkelijke opzet zouden de houten verdiepingsvloeren terugkeren en een voorzet-wand als spouwmuur dienen. Paul stelde opdrachtgever Dorien Hendrix betere alternatieven voor: betonnen verdiepingsvloeren met nieuwe, gemetselde binnenmuren en een nieuw dak. “Beter vanwege het geluid en de brandveiligheid en kwalitatief veel hoogwaardiger. Naarmate wij ons in de stukken inlazen, groeide het besef dat er voor deze andere constructiemethode een kwalitatief veel hoger gebouw neergezet kon worden. De opdrachtgeefster vond onze aanpak geweldig.”

Inkt nog nat
In oktober 2014 startte Koppen Bouw met de sloopwerkzaamheden. “In augustus 2015 was de eerste bruiloft al ingepland, dus we moesten vóór de bouwvak klaar zijn. In maart moest de zoldervloer nog gestort worden. Gelukkig hadden we een late bouwvak”, glimlacht Paul. “Na de aanbesteding zijn er ingrijpende constructieve wijzigingen doorgevoerd. De inkt van de nieuwe constructietekeningen was nog nat bij de uitvoering. Het voordeel van deze aanpak is dat het gebouw nu weer de komende honderd jaar mee kan. Het is volledig geïsoleerd, geluiddicht en naar de huidige bouwmaatstaven hersteld. De oorspronkelijke buitenmuur is verankerd aan de nieuwe constructie. Het is bovendien een mooi gebouw geworden met fraaie elementen zoals de terrazzovloer. Je merkt dat de oude grandeur is terug gekeerd.”

Koppen Bouw realiseert Hotel de la Station in Roermond
Koppen Bouw realiseert in Roermond de evenknie van Antje van de Statie, hoewel het Roermondse hotel een paar dimensies groter is. Dit hotel in Roermond, op de locatie van het voormalige Hotel de la Station, wordt een hotel met 60 kamers, een restaurant en diverse vergaderzalen. Het moet eind 2016 klaar zijn. “Het is een prestigieuze opdracht waarbij we ook het installatiewerk in het tekenwerk integreren”, aldus René Koppen.

Complexe constructies
Paul Koppen maakt zelf de werktekeningen. Hij studeerde af aan de TU/Eindhoven richting Uitvoeringstechniek gericht op de aannemerij. “Ik ben een echte techneut en houd wel van aparte, complexe constructies en spannende oplossingen. Je moet af en toe in andere richtingen denken en iedere situatie op zich bekijken. Het zou goed zijn als een aannemer eerder bij de planvorming van een gebouw betrokken werd. Dat komt in de regel de planning, kosten en de constructie ten goede.”

Kleine en grote werken
Koppen Bouw is een jong, ambitieus bedrijf dat zich bezighoudt met alle
werkzaamheden die zich voordoen in de woning- en utiliteitsbouw. De activiteiten strekken zich uit van nieuwbouw van woningen en appartementencomplexen, kantoren, winkels tot alle renovatiewerk-zaamheden. Van kleine klussen tot grotere complexe werken. Het bedrijf
bedient zich van moderne ICT-middelen om projecten en bouwprocessen soepel en veilig af te wikkelen. “We hebben alle kennis in huis om grotere projecten uit te voeren”, verklaart René Koppen (66).

‘Legoboekjes’
Goede communicatie is van cruciaal belang om faalkosten in het bouwproces te vermijden. Koppen Bouw hanteert korte lijnen en bereidt ieder project minutieus voor. Paul Koppen maakt voor zijn voorlieden unieke ‘legoboekjes’ waarin iedere stap van het bouwproces tot in detail is uitgetekend. “Het gaat ongeveer zoals je een IKEA-kast in elkaar moet zetten”, licht Paul toe. “Elke tekening gaat verder de diepte in. Iedere stap wordt afgevinkt. Als het op papier niet klopt, dan klopt het ook niet op de bouwplaats. De medewerkers krijgen hapklare brokken aangereikt en verdrinken niet in een berg tekeningen. Het is een unieke aanpak: ik moet het gebouw kunnen dromen. Zo beperk je het risico op faalkosten en kun je bouwen binnen de gestelde termijnen.”

Overdracht
René Koppen kan Koppen Bouw met een gerust hart overdragen aan zijn zoon. “Ik heb Paul niet willen beïnvloeden in zijn latere beroepskeuze. Maar we blijken er nu wel bijna hetzelfde over te denken. Hij verstaat de taal van de mensen op de bouw en de opdrachtgevers en is bekend met alle moderne technieken.” Zo liet hij het hele gebouw van Antje van de Statie digitaal inmeten om alle technische installaties goed in te kunnen tekenen. Paul Koppen: “We hebben alle werktekeningen opgesteld aan de hand van de digitale inmeting. Dan klopt het en zit alles op zijn plaats voordat je beton gaat storten. Meten is weten.”

www.koppenbouw.nl