Een levendige binnenstad creëren
Emiel Paquay

Een tweede vakantiepark is lucratief voor het Weerter centrum

Hoe haal je meer bezoekers naar de binnenstad? Hoe verhoog je de belevingswaarde van het centrum? Hoe bestrijd je de leegstand? Vragen waarover in Weert –en elders in het land- druk nagedacht wordt. Onder andere in het Pact van de Binnenstad, waar de VVCW deel van uitmaakt.

“Om meer bezoekers naar de binnenstad te trekken zou je een tweede vakantiepark à la Weerterbergen kunnen realiseren. Weerterbergen is een geweldige stimulans voor de binnenstad. Dat blijkt als je met mensen achter de toonbank praat. Toen ik zelf nog een winkel had, merkte ik het ook,” aldus Emiel Paquay, voorzitter van de VVCW. “De gemeente Weert heeft drie locaties aangewezen die potentieel hebben. De vereniging is in gesprek met marktpartijen. Zij geven echter aan dat er een bepaalde kritische massa moet zijn. “Weert en omgeving met Kempen~Broek is prachtig, maar het is geen A-locatie zoals de Noordzee of Zuid-Limburg. Of het lukt, weten we niet, maar via meer toerisme proberen we in ieder geval meer bestedingen in de binnenstad te krijgen. Waar toeristen komen, is het een goudmijn.”

Leegstand bestrijden
“Met de leegstand in de Weerter binnenstad is het logisch dat we kritisch kijken naar het PDV-beleid en de invulling van het oude stadhuis aan de Beekstraat. Enkele maanden geleden was er sprake van dat Topshelf zich zou vestigen aan de Roermondseweg. Dat bedrijf is voor een groot deel mode en heeft weinig met volumineuze goederen te maken. Vanzelfsprekend behartigen we de belangen van onze leden tegen dat soort ontwikkelingen in het weiland, zeker nu we proberen de winkelfunctie te concentreren in de binnenstad om de leegstand te bestrijden.” In dat licht is oude stadhuis aan de Beekstraat een nieuwe zorg voor de VVCW. Ook Koninklijke Horeca Nederland afdeling Weert liet er zich al kritisch over uit. Voorheen waren het kantoorkantoor-meters. “Als daar een detailhandels-bestemming op komt, heeft dat meer leegstand in de binnenstad tot gevolg. Er zijn in het verleden spelregels over afge-sproken. Binnenkort hebben we een gesprek met de gemeente over het afdoende naleven van die spelregels.”

Steegjes van Weert
Om de kwaliteit van de binnenstad te verbeteren, heeft de Vereniging van Commerciële Vastgoedeigenaren Centrum Weert een Architectuurprijs in het leven geroepen: de Steegjesvariant. Deelnemers aan de prijsvraag wordt gevraagd het smerigste steegje uit te zoeken en een beeld te schetsen van hoe de steeg verfraaid zou kunnen worden. De uitvoering van de Steegjesarchitectuurprijs ligt bij de organisatie van de Weerter Architectuurprijs.

Bedreiging voor de prijsvorming
Herbestemming leidt volgens Paquay tot valse concurrentie en kan leiden tot allerlei juridisch geschillen tussen huurders en eigenaren van panden in de binnenstad. Wanneer er een bepaald prijsniveau in een straat is en één belangrijke locatie daar ver onder gaat zitten, dan kunnen de andere huurders tegen hun hogere huur procederen. De rechter kan dan de huurprijs aanpassen. De lage huurprijzen in het oude stadhuis kunnen op die manier een bedreiging vormen voor de prijsvorming. “Huurverlaging is

“Om meer bezoekers naar de binnenstad te trekken zou je een tweede vakantiepark à la Weerterbergen kunnen realiseren. Weerterbergen is een geweldige stimulans voor de binnenstad. Dat blijkt als je met mensen achter de toonbank praat. Toen ik zelf nog een winkel had, merkte ik het ook,” aldus Emiel Paquay, voorzitter van de VVCW. “De gemeente Weert heeft drie locaties aangewezen die potentieel hebben. De vereniging is in gesprek met marktpartijen. Zij geven echter aan dat er een bepaalde kritische massa moet zijn. “Weert en omgeving met Kempen~Broek is prachtig, maar het is geen A-locatie zoals de Noordzee of Zuid-Limburg. Of het lukt, weten we niet, maar via meer toerisme proberen we in ieder geval meer bestedingen in de binnenstad te krijgen. Waar toeristen komen, is het een goudmijn.”

“Huurverlaging is een zwaktebod. De kwaliteit van de binnenstad moet zodanig zijn dat ook bij een redelijke huur winkels gevuld raken”

Verplaatsing
Het detailhandelsbeleid van de gemeente Weert is gericht op concentratie van winkels in een kernwinkelapparaat. De ideale situatie is dat winkels in de aanloopstraten en periferie naar dat kernwinkelapparaat verplaatsen. Veel winkeliers die in de periferie prima ondernemen, zitten daar niet op te wachten. “Ik snap dat ondernemers voor een lagere huur op een perifere locatie zitten, maar er is ondertussen wel een hoop veranderd. Het zou toe te juichen zijn als zij nu wel vanuit de periferie zouden verplaatsen naar een A- of B-locatie in de binnenstad. Een belangrijk criterium is de passantenmeting. Als ik op een perifere locatie X 100 betaal met 500 passanten en op locatie Y 150 met 1000 passanten, dan ben ik op Y beter af.” De gemeente en provincie kunnen volgens de voorzitter een meesturende rol spelen door de detailhandelsbestemming af te halen van panden buiten de stad. Daar zou geld als schadevergoeding voor beschikbaar gesteld moeten worden. “Maar liever uiteraard door marktwerking.”

BIZ
Om de binnenstad te stimuleren is in het verleden twee keer geprobeerd een BIZ (bedrijveninvesteringszone) in te stellen. Twee keer strandde het voornemen. Paquay denkt dat een derde poging wel succes heeft. “De eerste ervaringen in Nederland met een BIZ zijn positief. Ik denk dat eigenaren er door de marktsituatie nu welwillender tegenover staan. In plaats van een huurverlaging kunnen zij ook een budget beschikbaar stellen waarmee ze de stad op kunnen fleuren en problemen op kunnen lossen.”
Paquay vergelijkt een BIZ met de strategie van outlet centers, waar huurders per maand een vast bedrag aan services en marketing betalen, buiten de huur. “Het is er schoon, veilig en perfect onderhouden, op het Disney-achtige af. Maar nog belangrijker is dat de pot marketinggeld puur en alleen bedoeld is om handel te genereren. De BIZ zou een kleinere kopie van dat systeem moeten zijn en een belang moeten hebben dat verder reikt dan de voordeur van de individuele winkelier. De Belgen komen niet naar Weert als het hier niet goed verzorgd is. We stellen samen met Nieke van Gerwen, de kwartiermaker van Centrummanagement, eerst een BIZ op voor onroerend goedeigenaren. Als dat een succes wordt, dan is er ook meer kans dat gebruikers zich in een latere fase aansluiten bij de BIZ.”

Stad levendig maken
De bestaande leegstand krijgt binnen de VVCW een vriendelijker gezicht door lege etalages te bestickeren met reclames van aanpalende winkels of ze van fictieve winkel-perspectieven te voorzien. Veel leden staan exposities toe. “Maar het gaat natuurlijk om het voorkomen van leegstand door meer vraag. Op macro-economische ontwikke-lingen als consumentenvertrouwen of de kracht van het internet hebben wij weinig invloed. Wel op de beleving.

Mode passen blijft sociaal gebeuren
Emiel Paquay gelooft niet in de vernietigende werking van het internet op binnensteden. “Internet is goed voor de reiswereld, de boeken enz. Mode is een sociaal gebeuren, een gezellige middag tussen moeder en dochter of vriendinnen. Dat verdwijnt niet. Het gebrek aan consumentenvertrouwen, het huis dat onder water staat of het pensioen dat onder druk staat, zijn veel belangrijkere oorzaken van de leegstand in de binnensteden. Vijf jaar geleden zei men: een fysieke winkel zonder webshop kan niet. Tegenwoordig zie je steeds meer dat een webshop niet meer zonder fysieke winkel kan. De toon wordt anders. Een drukke winkel met veel transacties is efficiënter dan een webshop.”

Een toerist besteedt naar mijn overtuiging vele malen meer dan een inwoner, zowel in de detailhandel als horeca. En dan moet je niet zo onvriendelijk zijn om 97 euro te vragen voor foutparkeren. In Knokke krijg je een ticket van 18 euro op je voorruit met de mededeling dat je waarschijnlijk vergeten bent een dagkaart te halen. Ons zwakke punt is dat we te klein zijn als je echt wilt gaan shoppen, maar sterk is dat we een groot zelfstandig, van het landelijk beeld afwijkend, winkelaanbod hebben en een sterk verenigingsleven, dat bereid is om de stad levendig te maken. Kijk maar eens wat er vorig jaar allemaal is georganiseerd tijdens Weert 600!”

Eigenaren van vastgoed in de binnenstad kunnen lid worden van de VVCW. Mail naar emiel@paquay.nl.