Ruud Heuvelmans
Ruud Heuvelmans

Minder is meer
Vijfentwintig jaar geleden, toen we voor het eerst wijnen uit de Nieuwe Wereld proefden, waren de wijnen van buiten Europa eenvoudig van de klassieke Europese wijnen te onderscheiden. Die uit de Nieuwe

Wereld waren fruit-intens, soepel, vaak met vanilletonen van nieuw (Amerikaans) hout en met de naam van het druivenras op het etiket. Europese wijnen waren meer ingetogen, meestal eleganter, subtieler van smaak met minder alcohol, meer tannine en vaak meer fraîcheur. ‘Marketing’ was een vies woord in Europa, en modieus daarbuiten.
Het grootste contrast tussen de twee werelden echter – in de toen gangbare opinie – was de filosofie. In de Nieuwe Wereld werden de wijnen in de wijnkelder gemaakt; in de Oude Wereld spreekwoordelijk in de wijngaard. ‘Terroir’ (effect van de omgeving van de druivenrank op de smaak en stijl van de wijn) was een exclusief Frans (en later Europees) fenomeen; wijnmakers in de Nieuwe Wereld lachten erom, voor hen was dat woord vooral een excuus voor fouten in de bereiding.

En tegenwoordig?
Inmiddels zijn veel producenten in de Nieuwe Wereld een stuk opgeschoven naar de Oude Wereld. Men is van blenden terug gegaan naar terroir, naar wijnen van één wijngaard. Men is van uitgebreid gebruik van nieuw eiken terug gegaan naar deels nieuwe barriques, en zelden nog van de aromatische Amerikaanse soort. Men is op de hellingen gaan aanplanten, in koelere gebieden en soms zelfs wat vroeger gaan oogsten. Allemaal met de bedoeling om elegantere wijnen te maken. Wijnen met karakter, met kruidigheid en smaak in plaats van alcohol en body.

Binnen Colaris hebben we die trend duidelijk waar-genomen. Onze aanwinsten van de afgelopen jaren zoals het Argentijnse Mairena en Zuid-Afrikaanse Saronsberg weerspiegelen ook duidelijk die trend naar terroir en ‘minder is meer’. Met visionaire wijn-makers als Dewaldt Heyns van Saronsberg die in alles puur voor kwaliteit gaan. Ik weet zeker dat zelfs de meest verstokte Oude Wereld drinkers deze wijnen zullen bevallen. Misschien wel meer dan u voor mogelijk had gehouden. De ‘nieuwe’ Nieuwe Wereld.

Ruud Heuvelmans
Directeur & Vinoloog
Wijnhandel Léon Colaris