Winkelcentrum Leuken
Winkelcentrum Leuken - Weert

De gemeente Weert en vastgoedeigenaren Heyen Beheer b.v. en Majoor Beheer b.v. uit Naarden hebben in principe overeenstemming bereikt over de verplaatsing van het winkelcentrum Leuken naar de hoek van de Ringbaan en de St. Jobstraat. Na de zomervakantie neemt het college van B&W hierover een definitief besluit.

Wethouder Frans van Eersel: “De wijken Leuken en Groenewoud krijgen een nieuw, modern wijkvoorzieningencentrum. Het huidige winkelcentrum aan de Friezenstraat in Leuken is verouderd en voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. De verplaatsing is een van de projecten die de wijk Leuken moeten verbeteren.”

In de integrale woonvisie die voor de wijk Leuken is opgesteld, is opgenomen dat een nieuw winkelcentrum aan de rand van de wijk meer toekomstbestendig is. Dit is daarom onderzocht door de gemeente Weert en de eigenaren. Vorige week hebben vastgoedeigenaren Heyen Beheer b.v., Majoor Beheer b.v. en de gemeente een akkoord bereikt over de verplaatsing van het winkelcentrum.

Overeenkomst
De volgende stap is het opstellen van een overeenkomst tussen de partijen. Als het gemeentebestuur deze overeenkomst definitief ondertekent en een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld, kan het winkelcentrum worden verplaatst.

Supermarkten en andere winkels
Het nieuwe wijkwinkelcentrum wordt gebouwd op de hoek van de Ringbaan en de St. Jobstraat in het voormalige sporthalgebied. De Jumbo-supermarkt van Leuken verhuist naar deze locatie. Ook de Aldi, die nu nog tijdelijk is gevestigd aan de Dr. Schaepmanstraat, verhuist naar de nieuwe plek. Verder zijn de vastgoedeigenaren in overleg met Hans Struijk om te kijken of de fietswinkel op deze locatie kan blijven. Daarnaast komen er ruimten voor een paar, te verplaatsen, kleinere winkels uit Leuken en/of Groenewoud. Onderzocht wordt of het ook mogelijk is een gezondheidscentrum te vestigen op de nieuwe locatie.

Woningen en park
De locatie aan de Friezenstraat, waar nu de winkels zijn gelegen, wordt herontwikkeld. De oude winkels worden gesloopt, de bestemming detailhandel verdwijnt hier en grondgebonden, levensloopbestendige woningen komen daarvoor in de plaats. De ruimte tussen de nieuwe school en de nieuwe woningen wordt een wijkpark. Met de woningen, de nieuwe school en het wijkpark krijgt het middengebied van Leuken een goede invulling.