Sjoerd Kessels in een van de slakkentunnels
Sjoerd Kessels in een van de slakkentunnels

Onthaasten in enige Slakkenhuys van Nederland

Een slakkenkwekerij in Nederland is bijzonder. Er zijn er slechts een handjevol. De opzet van ’t Slakkenhuys in het Limburgse Ospel is bovendien nog eens uniek. ’t Slakkenhuys is de enige kwekerij die het hele proces ‘van ei tot lekkernij’ zelf uitvoert. ‘t Slakkenhuys is daarnaast ingericht om liefhebbers en geïnteresseerden te ontvangen en de wereld van de escargots te laten beleven en proeven.

Ruim een jaar geleden startte Sjoerd Kessels in Ospel met het kweken van escargots. Ze worden onder de naam De Peelslak gekweekt en bereid om uiteindelijk te belanden in de keuken van vele chef-koks. De jonge ondernemer maakt ook heerlijke amuses die bestemd zijn voor verkoop via retailkanalen of direct aan de liefhebbers.
Na een succesvol eerste jaar heeft Sjoerd de capaciteit van zijn kwekerij uitgebreid. De dubbele garage bij zijn ouderlijk huis werd heringericht tot een ontvangst- en presentatieruimte. Hier geeft hij presentaties en kunnen bezoekers de lekkernijen in proeven. Hij kan er groepen tot ca. 30 personen ontvangen.

Proeftuin
De gemeente Nederweert, waar Ospel onder valt, kent het programma Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen! Ondernemers, inwoners, bezoekers en de gemeente werken daarin samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Door nieuwe manieren van denken, originele samenwerkingen en een verfrissende kijk op regelgeving. ‘t Slakkenhuys is een proeftuin uit dat programma en sluit aan bij de visie om samen aan een gebalanceerd buitengebied te werken. “We proberen op unieke wijze een aantal activiteiten die bijdragen aan de instandhouding en leefbaarheid van het platteland te combineren”, aldus Sjoerd Kessels. “We kunnen hier gerust spreken van een innovatieve, duurzame agrarische activiteit, van gezonde, biologische voedselproductie en van educatieve en recreatieve activiteiten.”

Slakkentour
Liefhebbers en geïnteresseerden die een Slakkentour willen maken, kunnen zich via mail en de website van ’t Slakkenhuys aanmelden. Behalve een interactieve presentatie bestaat de Slakkentour uit een bezichtiging van de slakkentunnels en een proeverij van diverse escargotsgerechtjes vergezeld van een glas wijn. “Tijdens de Slakkentour word je meegenomen door alle levensfasen van de escargots: hoe ze worden gekweekt en opgroeien en hoe ze uiteindelijk op je bord belanden als exclusief voorgerecht of amuse. Van ei tot lekkernij dus”, licht Sjoerd Kessels toe. In de slakkentunnel zie je tienduizenden slakjes opgroeien tot escargots. Bezoek is alleen mogelijk tot en met oktober.

De Peelslak

De Peelslak

De Peelslakken zijn van de soort Helix Aspersa Maxima, meestal ‘Gros Gris’, oftewel Grote Grijze genoemd. Deze slakkensoort kent ook nog andere namen als de Segrijnslak of Algerijnse Segrijnslak. Dat geeft meteen het oorsprongsgebied aan. De Gros Gris weegt inclusief huisje 30-35 gram wanneer die gezond en volwassen is. De Gros Gris kan niet tegen vorst. Ze zullen dus de meeste Nederlandse winters niet overleven. Daarom kom je deze slakken niet snel in de Nederlandse vrije natuur tegen. Toch is deze slak zeer goed in Nederland te kweken, mits ze tegen de vorst beschermd worden.
De Gros Gris levert een mals en gezond stukje vlees. Het bevat hoofdzakelijk eiwit en nauwelijks vet. Ook is het rijk aan mineralen zoals magnesium, koper en jodium. Slakkenvlees is gezond en voedzaam, bevat vele essentiële aminozuren en is licht verteerbaar.
De Peelslak die ’t Slakkenhuys produceert, wordt op eigen bodem gekweekt. Wanneer de slakken volwassen zijn, worden de beste exemplaren gekozen om zich voort te planten. Ze worden in een geconditioneerde ruimte in een winterslaap gehouden. Wanneer ze in het begin van het jaar ontwaken, hebben ze even nodig om aan te sterken. Daarna zoeken ze elkaar snel op om te paren. Zoals het slakken betaamt, nemen ze daar ruim de tijd voor: wel tot 12 uur! Een paar weken later komen de jonge Peelslakken uit de eitjes. Slakken groeien onder ideale omstandigheden snel en efficiënt: binnen 8 maanden zijn ze volwassen en op maximale grootte!

De verwerking
De Peelslakken worden met de hand verwerkt, er komt geen machine aan te pas. Ze worden in een aantal stappen verwerkt tot een mals stukje vlees. Een van de stappen is het verwijderen van de leverkrul (de ingewanden die in het slakkenhuisje zitten). Nadat deze is verwijderd, wordt het vlees veelvuldig gespoeld in zout water. Daardoor laat het slijm los. Hierna wordt het vlees in een biologische groentebouillon mals gekookt. Na het koken worden alle slakken nogmaals gecontroleerd en schoongemaakt. Uiteindelijk blijft alleen het roze deel van de slak over. Puur vlees dus.

www.tslakkenhuys.nl