Maarten Kirkels
Maarten Kirkels

Met deze vuistregel kom je in de hedendaagse taxatiepraktijk niet meer weg. De taxatiebranche heeft een ware metamorfose ondergaan en dit zal de komende jaren alleen toenemen. Nederland is één van de weinige Europese landen waar de makelaar en taxateur nog dezelfde persoon (kunnen) zijn. In het kader van de vereiste onafhankelijkheid kan dit vanaf nu niet meer. Wordt het er voor degene die een taxatie nodig heeft transparanter op?
Volgens mij niet. Welke termen komt u tegen bij het aanvragen van een taxatie? Uitgangspunt is dat het doel van de taxatie gericht is op het verkrijgen en/of actualiseren van een financieringstaxatie.

Even een quizje! Waarvoor staan de afkortingen PTA, TMI, RICS en NRVT en wat hebben ze met elkaar gemeen? Ik begin met wat ze allemaal met elkaar te maken hebben. Elke term geeft op zijn eigen manier aan dat de ethiek binnen de taxatiewereld geborgd moet zijn. Denk aan vanzelfsprekende criteria zoals onafhankelijkheid, integriteit en het feit dat de taxatie geen verkeerde voorstelling mag geven. Nu, de afkortingen betekenen: Platform Taxateurs en Accountants, Taxatie Management Instituut, Royal Institution of Chartered Surveyors en Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs. Met name de RICS-organisatie (wereldwijd met slechts 700 leden in Nederland) stelt hele zware eisen aan ethiek en het taxatieproces.

Met gepaste trots kan ik mededelen dat ik sinds 30 april 2015 ben toegetreden tot RICS Nederland. Wanneer een RICS-taxateur (te herkennen aan de titel MRICS) uw object waardeert, dan weet u dat de taxateur en het rapport voldoen aan de hoogste professionele standaarden in de taxatiebranche.
Ook geldverstrekkers hechten steeds meer waarde aan de wijze waarop het taxatieproces wordt uitgevoerd.

Er wordt allang niet meer alleen gekeken naar pagina 3 waar de waarde staat vermeld. Een taxatierapport is dan ook niet langer een “noodzakelijk kwaad”, maar een benchmark van hoe uw vastgoed presteert en rendeert in verhouding tot soortgelijke objecten. Een taxateur kan u ook behoeden voor een soort “bedrijfsblindheid” voor uw object, door kritisch te kijken naar de mogelijkheden om uw te huur staande object met bijvoorbeeld kleine aanpassingen weer aan te laten sluiten bij de huidige vraag uit de markt. Ga de uitdaging met uw (RICS)taxateur maar aan!

Maarten Kirkels
MRICS RT BRE Hermans Bedrijfsmakelaars