Fuenix Weert
CEO Sirt Mellema van Fuenix

Een circulaire economie kent geen afval.

Alleen grondstoffen waarmee je nieuwe producten kunt maken. Fuenix Ecogy uit Weert gaat vanaf komend najaar nieuw leven geven aan oud plastic verpakkingsmateriaal. Een circulair bedrijf met grote ambities voor een duurzame wereld.

Steeds meer groeit het besef dat we zuiniger moeten zijn op onze wereld. De bevolking groeit, energiebronnen worden schaarser en er is sprake van grootschalige kapitaalvernietiging. We verwerken kostbare grondstoffen tot producten die we later weer weggooien. Ter illustratie: jaarlijks wordt in Europa 18,5 miljoen ton plastic ingezameld. Het grootste deel daarvan is niet te recyclen en gaat linea recta naar de verbrandingsoven. Om onze planeet duurzamer te maken, moeten we naar een circulaire economie. Een wereld waarin geen afval bestaat. De producten die overblijven, zijn grondstoffen voor nieuwe producten. Net als in de natuur.

Fuenix Ecogy uit Weert heeft die boodschap nadrukkelijk opgepikt. Met steun van Rabobank Weerterland en Cranendonck neemt dit innovatieve bedrijf komend najaar aan de Graafschap Hornelaan een nieuwe, zestig meter lange machine in gebruik. Deze geavanceerde installatie gaat jaarlijks 12.500 ton oud verpakkingsmateriaal verwerken tot grondstof voor nieuw plastic van hoge kwaliteit. Voor de verwerking van die duizenden tonnen heeft de Weerter onderneming een overeenkomst gesloten met Sita, onderdeel van de Franse afvalgigant Suez Environnement.

Van oud naar nieuw plastic
‘Veel mensen denken nog dat oud plastic alleen maar herbruikbaar is voor eenvoudige toepassingen, zoals kunststof bermpaaltjes. Maar niets is minder waar. We zijn in staat om van plastic afval een nieuwe, hoogwaardige grondstof te maken die voor allerlei toepassingen kan worden gebruikt. Van een oud plastic zakje een nieuw zakje maken? Alles is mogelijk. Door terug te gaan naar de oorsprong geven we oud verpakkingsmateriaal weer een volwaardig nieuw leven’, vertelt CEO Sirt Mellema van Fuenix.

RevolSirt Mellema legt uit: 'In drie aan elkaar geschakelde productiemodules wordt het plastic straks eerst verkleind tot minuscule snippers, dan op verschillende temperaturen omgezet in gas en vervolgens tot vloeistof gecondenseerd. Deze vloeistof is de grondstof voor nieuw plastic.utionair is vooral de manier waarop de Weerter onderneming bewezen technieken met elkaar combineert. Sirt Mellema legt uit: ‘In drie aan elkaar geschakelde productiemodules wordt het plastic straks eerst verkleind tot minuscule snippers, dan op verschillende temperaturen omgezet in gas en vervolgens tot vloeistof gecondenseerd. Deze vloeistof is de grondstof voor nieuw plastic. Het hele proces verloopt energieneutraal en levert een CO²-besparing op van maar liefst 65 procent. In oktober of november worden de drie productiemodules, die door VDL in Swalmen worden gebouwd, in gebruik genomen.’

 

 

Sparringpartner
Om haar ambities te kunnen verwezenlijken zocht Fuenix contact met Rabobank Weerterland en Cranendonck. ‘Een bank die lokaal betrokken is, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel heeft staan en de juiste specialisten in huis heeft om mee te sparren. Daarbij was er direct vertrouwen in elkaar en duidelijkheid over elkaars verwachtingen. Vanaf het begin gaf dat al een goed gevoel’, zegt Sirt Mellema.

Samen met De Lage Landen heeft de Rabobank een passende financiering kunnen regelen voor deze veelbelovende nieuwkomer in de circulaire industrie. Eenvoudig was dat niet, zegt accountmanager Grootzakelijk Bart Allerts. ‘Er ligt een ambitieus plan waar iedereen veel vertrouwen in heeft, maar waarvan het rendement nog moet worden aangetoond. Wat de doorslag gaf voor deze financiering was de kennis die bij Fuenix op alle terreinen aanwezig is. Zowel technisch-inhoudelijk, financieel als commercieel; deze ondernemers weten waar ze over praten. Daarbij druipt de ambitie en ondernemersgeest er vanaf.’

Stip aan de horizon
De ambities zijn hoog. De komende jaren wil Fuenix de productiecapaciteit in Weert verder uitbouwen. Sirt Mellema: ‘Wanneer die groei volgens plan verloopt, zullen we onze vleugels uitslaan en op locatie bij afvalbedrijven in Duitsland, Engeland en Nederland plastic gaan recyclen. De stip aan de horizon is gezet. We sluiten de keten van afval naar nieuw plastic en gaan een mooie, duurzame bijdrage leveren aan het verkleinen van de afvalberg.’

Bron: https://www.rabobank.nl/particulieren/lokalebanken/weert/nieuws/items/fuenix_geeft_oud_plastic_leven