Uit de draagvlakmeting waar op vrijdag 3 juli de uitslag van bekend werd gemaakt is gebleken dat er voldoende steun aanwezig is voor de voortzetting van de BIZ Binnenstad en 5 bedrijventerreinen voor een periode van 5 jaar waarin ruim 80% van alle Roermondse ondernemers verenigd zijn. Het gaat hierbij om een voorlopige uitslag omdat maandag 6 juli een laatste check plaatsvindt of alle ja stemmers ook daadwerkelijk meer WOZ-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers. Een eerste telling laat een positief resultaat zien voor alles BIZ gebieden.

“De BIZ heeft aangetoond hoe goed bijna 1.200 ondernemers samen met elkaar en met andere partijen kunnen samenwerken. Ik ben erg blij dat ze wederom gekozen hebben voor voortzetting van die samenwerking voor 5 jaar en duidelijk is dat goed samenwerken voor individuele bedrijven profijt oplevert en een belangrijke concurrentiefactor is. Want alleen samen sta je sterk! Mede daardoor staat Roermond ook weer op de eerste plaats op de landelijke ranglijst economische prestaties regionale kernen”, zegt wethouder Angely Waajen (Economische Zaken)“.

Investeren in openbare ruimte
Het BIZ-principe staat voor een opwaardering van de openbare ruimte in brede zin waarbij vanuit het collectief wordt geïnvesteerd in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld door middel van kerstdecoratie, bloemendecoratie, een RIT team, extra verwijdering van onkruid, camerabewaking of de collectieve inkoop van energie. Het is een fonds voor en door ondernemers. Ze bepalen zelf op welke wijze de middelen besteed worden, de gemeente verzorgt alleen de jaarlijkse heffing en inning.

Voldoende steun
De gemeente Roermond heeft de stemming op verzoek van de ondernemers tussen 22 juni en 3 juli georganiseerd. Voor alle zones: de binnenstad en de bedrijventerreinen Merum, Roerstreek, Willem Alexander, Swalmen en Stadsrand Noord, was voldoende steun aanwezig: De vereiste response was meer dan 50% en twee derde moest voor stemmen. Deze “ja stemmers” moesten meer WOZ-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers.

Over de BIZ
In 2010 en 2011 werd al op basis van de experimentenwet BIZ voor in totaal 8 Gebieden een BI zone opgericht die het mogelijk maakte voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de openbare ruimte waarbij zogenaamde “freeriders” werden uitgesloten omdat het hier gaat om een verplicht ondernemersfonds. Inmiddels is deze wet omgezet naar een permanente wetgeving. De te doorlopen procedure blijft nagenoeg hetzelfde waarbij allereerst een uitvoeringsovereenkomst wordt gesloten tussen gemeente en BIZ Stichting en vervolgens een BIZ belastingverordening wordt vastgesteld in de gemeenteraad. Deze treedt pas in werking als door middel van een draagvlakmeting is aangetoond dat er voldoende draagvlak aanwezig is.