Weert zet in op versterking economie

Samenwerking met particuliere initiatiefnemers

Ook in de komende jaren blijft het versterken van de economie en zorgdragen voor werkgelegenheid
een belangrijk thema voor de gemeente Weert. “We zetten minimaal in op behoud, maar ook op verdere versterking van onze bedrijvenstructuur”, aldus wethouder Frans van Eersel.

“In dat kader participeren we o.a. in Keyport om de economische structuur en speerpuntsectoren te versterken. We willen een leidende en innovatief denkende overheid in de regio zijn die optimaal gebruik maakt van de kansen om haar heen. De gemeente Weert blijft een sterke oriëntatie houden op Brainport Eindhoven en continueert haar (financiële) inzet op dit thema om haar rol goed te kunnen vervullen.”
Om in te kunnen spelen op het economisch herstel zet de gemeente Weert in op voldoende aanbod van bedrijfskavels in alle soorten en maten. De totstandkoming van Kampershoek 2.0 en bedrijventerrein de Kempen speelt daarbij een belangrijke rol. “Verder onderzoeken we vanuit Midden-Limburg de mogelijkheid om gezamenlijk acquisitie te plegen”, aldus Van Eersel. “Een gezonde en goede economie is de basis voor ons bestaan in de toekomst. Vooral daarmee blijven we onze positie als centrumgemeente waarmaken en kunnen we de voorzieningen voor onze inwoners maximaal in stand houden. Een lage werkeloosheid en veel minder mensen in de bijstand zijn voor ons leidend.”

Van Eersel wijst erop dat er de komende tien jaar in Weert circa 3400 personen uit het arbeidsproces zullen stromen vanwege pensionering. De vervanging van deze personen is al een opgave. “Voor de mensen die deze banen op gaan vullen, moeten we een aantrekkelijke stad zijn. En omdat de gepensioneerden waarschijnlijk niet zullen verhuizen, zullen er ook woningen voor die nieuwe groep gebouwd moeten worden.”
Hij verwacht door de aantrekkende economie ook extra banen door autonome groei. “De grootste uitdaging voor de komende jaren is en blijft het vinden van mensen met de juiste opleiding voor de ontstane vacatures. De sectoren onderwijs, zorg en techniek hebben daarbij zeker aandacht nodig. Daar vindt de grootste uitstroom plaats.”

Binnenstad

Een gezonde binnenstadseconomie is een belangrijke factor voor een goed vestigingsklimaat. De gemeente Weert streeft naar een functioneel, economisch renderend, gezellig, schoon en veilig centrum met een variëteit aan voorzieningen, waar het prettig winkelen, verblijven, werken en wonen is. “De huidige situatie in de binnenstad is net als elders in Nederland zorgwekkend en vraagt om stevig ingrijpen”, aldus Van Eersel.
Alle partijen die in de binnenstad belangen hebben, waaronder het zelfstandig Centrum Management Weert (CMW), moeten hun verant-woordelijkheid nemen en samen werken aan de aanpak van de binnen-stad. De eerder structureel in de begroting opgenomen middelen staan daarbij niet ter discussie.”

Stadspromotie
Naast fysieke maatregelen in de openbare ruimte wordt samen met CMW gewerkt aan het versterken van de ruimtelijke economische structuur. Een recent voorbeeld is het Beekstraatkwartier, waar particuliere initiatiefnemers hebben gezorgd voor nieuwe levendigheid. Daarnaast wil de gemeente in het kader van deregulering onnodige regels afschaffen. “Stadspromotie is essentieel bij het ‘vermarkten’ van onze stad, economie, binnenstad en vestigingsklimaat”, aldus Van Eersel. “Door middel van goede stadspromotie kunnen we Weert verder op de kaart zetten en de ingeslagen weg van de afgelopen jaren uitbouwen.”