Anne Belle mode
Gaby Croonen

Gaby Croonen
Anne Belle Mode Weert

‘Gathering’ is een woord dat we tijdens de inkoop voor dit seizoen heel vaak gehoord hebben. De consument moet weer vertrouwen krijgen en is daar ook erg aan toe. Door duidelijkheid te creëren en te zorgen voor samenhang in de samenleving komen we weer tot een eenheid. Een van de modetrends die zich dit voorjaar daar erg in uit, is ‘Simplicity’. Puurheid van stoffen is zeer belangrijk. De confectie moet er zeer eenvoudig uitzien, maar van dichtbij worden er zeer uitgewerkte stoffen gebruikt. Deze zijn zelfs ontstaan uit een nieuwe ontwikkeling. Het kleurenpallet is vrij rustig: wittinten en frisse pastels zoals ijsblauw, peach en zachtgeel.

Een andere look is ‘Casual’, waarbij het niet alleen maar gaat om sportief. Hier moet je vooral denken aan denim in de vorm van blazers, rokken en broeken die gegoten zijn in een ‘couture’ versie. Zelfs de grootste ontwerpers, zoals Gucci en Dolce&Gabbana, gebruikten deze trend in hun fashion show. Het denimverhaal wordt gecombineerd met allerlei blauwtinten, zoals lavendelblauw en lichtblauw.

Er komen veel patronen voor. Vooral een soort mix en match. Een erg goed voorbeeld daarvan is: Street Art, Popart, grafische figuren en Afrikaanse invloeden. Deze zien we terug in de motieven en het kleurgebruik die de ontwerpers gebruiken binnen hun collecties. De kleuren zijn bijvoorbeeld geel, groen en rood, maar met name in een afgezwakte vorm, dus vooral niet te fel.

Deze zomer kom je er echt niet onderuit: bloemen zijn hot! Je ziet ze in een artistieke vorm in een stof terugkomen, maar ook in een vorm waaraan niet meteen te zien is dat het hier om bloemen gaat. Tot slot: de jaren 70, die een inspiratiebron zijn geweest voor veel ontwerpers. We zien veel klok- en plissérokken en zelfs rokken en jurken tot op de grond. Zowel uni als met prints.

Het belangrijkste bij fashion is dat je bij jezelf blijft. Er kunnen nog zoveel trends zijn, maar kies datgene uit wat bij je past. Vertaal het naar je eigen smaak en combineer. Een fashionable voorjaar/zomer 2015 gewenst!