Ondernemers Nederweert
V.l.n.r.: Kitty Verspagen, Alex Storms en Paul van der Sande.

Compact centrum

Een commissie van deskundigen adviseert het College van Nederweert in te steken op het behoud van het bestaande, historische centrum als primair winkelgebied van Nederweert. Ze vindt het belangrijk winkelvoorzieningen te concentreren en de huisvesting van supermarkten duurzaam en toekomstbestendig te maken. Zij vormen namelijk de basis van een gezonde winkelpiramide. Ze adviseert het College om actief in te zetten op betere huisvesting en bereikbaarheid van supermarkt Jan Linders aan de Lambertushof. Verplaatsing van supermarkt Jumbo naar de locatie Wijen zou bijdragen aan een compacter centrum. De haalbaarheid van die verplaatsing zou moeten worden onderzocht.

De winkelleegstand in Nederweert bedraagt 20%. Dat er iets gebeurt in Nederweert, is een goede zaak vinden de MKB’ers Kitty Verspagen (Restaurant Diverso), Paul van der Sande (Eetcafé De Kleine Winst/ Pins & Pints Bowling) en Alex Storms van de gelijknamige wijnhandel. “De voorgestelde betere bereikbaarheid van Jan Linders druist wel in tegen het ingestelde eenrichtingsverkeer”, oordeelt Van der Sande. “En of de Jumbo bereid is om te verplaatsen naar de locatie Wijen is ook maar zeer de vraag. Jumbo heeft drie jaar geleden nog ingrijpend verbouwd op de huidige locatie. Toen zat er geen schot in het centrumplan.”

Verplaatsing
Het winkelcentrum van Nederweert is van oudsher een lint van Kerkstraat en Brugstraat. De ambitie van de gemeente om het centrum compacter te maken onderschrijven de drie ondernemers. “Ze zou moeten proberen lokale ondernemers naar het centrum te halen, ondernemers die nu buiten of aan de rand van het centrum liggen”, stelt Verspagen vast.
Het gebied Kerkstraat Noord bevat zaken die volgens Van der Sande goed in het gerenoveerde centrum passen. “Eigenlijk is het raar dat de renovatie van het centrum abrupt midden in Kerkstraat ophoudt. Die winkels liggen nog in het oude gebied, waar tweerichtingsverkeer is. Ze hebben weinig aandacht gekregen. Maar of ze willen verplaatsen, is uiteindelijk aan de ondernemers zelf”, aldus Van der Sande. Hij vreest dat in lijn met het landelijke beeld ook in Nederweert nog winkels zullen verdwijnen. Hij is dan ook geen voorstander van een langgerekt centrum. Door de locatie Wijen bij het centrum te betrekken wordt het winkelgebied nog groter, want verplaatsing van winkels uit de Kerkstraat naar een compact centrum acht hij niet reëel. “Er zullen slimme oplossingen moeten worden bedacht om het centrum van Nederweert leefbaar en aantrekkelijk te houden”, vindt Verspagen.

Samenwerking
Storms woont al tien jaar in Nederweert, maar is van origine uit Heythuysen en werkt er ook vaak! Met die achtergrond ziet hij duidelijke verschillen tussen de dorpen. De Kerkstraat met zijn boerderijen en monumentale gebouwen vindt hij ‘sfeervol en dorps’. “De gebouwen tussen de winkels hebben uitstraling. De meeste zijn gemeentelijke monumenten. In Heythuysen heeft men in het centrum veel oude panden weggehaald en vervangen door nieuwbouw met winkels. Maar niet in de historische stijl.”
Voordeel om de aantrekkelijkheid te behouden is dat ondernemers en consumenten grote saamhorigheid tonen, vindt Storms: “Activiteiten van winkeliers en horeca vinden grote weerklank bij het publiek.” Gezamenlijke acties zoals de cheques die de gemeente Nederweert aan ambtenaren verstrekte om in eigen gemeente uit te geven, maar ook een Proeventocht van zeven horecaondernemers en met 400 bezoekers geven volgens Van der Sande aan dat er voldoende animo is om samen de levendigheid te vergroten. “Er werd in het verleden nog wel eens met afgunst naar elkaar gekeken. De samenwerking binnen de horeca is in ieder geval nu heel goed.”

MKB Midden-Limburg
Het wegvallen van Centrummanagement in Nederweert dreigt de samenwerking tussen ondernemers op te breken. Van der Sande, die bestuurslid van Centrummanagement is, verklaart: “Centrummanagement wordt ontbonden en de lopende zaken worden afgehandeld. Er is onder ondernemers onvoldoende draagvlak voor Centrummanagement.”
Volgens Verspagen is er wél voldoende draagvlak voor samenwerking en gezamenlijke acties. “De bereidwilligheid is er wel. Maar dan moet het initiatief van onderaf komen, van de ondernemers zelf. Niet topdown zoals bij Centrummanagement het geval was. En praat dan niet met een zaal vol ondernemers over de toekomst, maar in kleine groepjes waarin we met elkaar ieders wensen en mogelijkheden aftasten. Het is de vraag of en op welke manier MKB Midden-Limburg een rol kan spelen als platform voor de belangenbehartiging in Nederweert en een betere positie van winkeliers”, aldus Verspagen.
Storms zat in het bestuur van de Ondernemersvereniging Nederweert, die uit MKB Nederweert voortkwam: “Toen MKB Weert en Nederweert opgingen in MKB Weerterland is het Nederweerter midden- en kleinbedrijf wel meegegaan, maar de winkeliers gingen verder in een eigen ondernemersvereniging. Of je die oude bestuursleden nu weer zover krijgt om de draad op te pakken, is de vraag. De vereniging is niet zonder reden opgegaan in Centrummanagement. Het waren vaak dezelfde personen die de kar trokken. De hardste schreeuwers toonden vaak het minste initiatief. De nieuwe organisatie die de kar gaat trekken, moet daar tegengas aan geven.”

Verenigen
Het nieuwe centrumplan stoelt op een langetermijnvisie. Ondernemers die mee willen spreken over de toekomst en als partij aan tafel willen schuiven, moeten zich verenigen. In zulke processen worden individuele meningen zelden gehonoreerd. Van der Sande: “Bovendien komt het de duidelijkheid ten goede wie waar verantwoordelijk voor is. Dat weten ondernemers vaak niet. Het gebeurde regelmatig dat ondernemers Centrummanagement verantwoordelijk hielden voor het eenrichtingsverkeer in het centrum, terwijl dat juist uit de koker van de gemeente komt. En Kerstverlichting? Dat doet de gemeente toch, hoorde je dan. Nee, dat hebben goedwillende ondernemers altijd betaald. Anderen liften daar al 25 jaar gratis op mee.”
“De detailhandel in Nederweert staat onder druk”, voegt Van der Sande toe en meent –net als Verspagen en Storms- dat de komst van eenrichtingsverkeer in het centrum de positie van winkeliers niet heeft verbeterd. Storms: “Als je gezond en onderscheidend bent, blijft het publiek wel komen. Maar het is mooi meegenomen als alle externe factoren je dan ook nog gunstig gezind zijn.”