Hans de Kinderen - Directeur Bedrijven Rabobank Weerterland en Cranendonck
Hans de Kinderen - Directeur Bedrijven Rabobank Weerterland en Cranendonck

Hans de Kinderen
Directeur Bedrijven Rabobank Weerterland en Cranendonck

[dropcap]N[/dropcap]u onze economie weer opkrabbelt, staan we voor de opgave om de motor naar een hogere versnelling te brengen. Om die stap voorwaarts te kunnen zetten, is het nodig om te innoveren, investeren en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Kijkend naar de rechterzijde van de balans vraagt u zich als ondernemer nu wellicht af: kan ik dat wel? Als gevolg van de economische crisis hebben diverse bedrijven hun eigen vermogen, de buffer om tegenvallers op te vangen, zien slinken. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering, het aantrekken van vreemd vermogen, veranderd.

Om ruimte vrij te maken voor duurzame innovaties is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we de rechterzijde van de bedrijfsbalans gezond maken en houden. De Rabobank heeft hier een duidelijke visie over en helpt ondernemers met concrete oplossingen. Van de subsidiepot van 300 miljoen euro van de Europese Investeringsbank heeft de Rabobank 120 miljoen aangewend ter ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf. En van de borgstelling voor MKB-financiering van de Nederlandse overheid is in 2014 liefst 62,5% via de Rabobank ingezet bij financiering met te weinig onderpand.

Daarnaast ondersteunen we het MKB met nieuwe businessmodellen waarbij we verschillende vormen van financiering, zoals een bancaire lening en crowdfunding, met elkaar combineren.

Met alleen kapitaal brengen we de economische motor nog niet naar de volgende versnelling. Het verzilveren van innovatieve kansen vraagt om kennis, een uitgebreid netwerk… en een podium. Ook hier maakt de Rabobank het verschil. Jaarlijks dingen maar liefst 600 ondernemers mee naar de prestigieuze Herman Wijffels Innovatieprijs. De winnaar krijgt naast 30.000 euro de beschikking over alle kennis, expertise en PR om zijn innovatieve idee te vermarkten. Ook voor innovatieve ondernemers in het Weerterland en Cranendonck kan het dé springplank zijn naar succes. In dit verband nodig ik u van harte uit om eens te komen praten over uw idee. Een goed gesprek over de rechterzijde van uw balans. Samen bekijken hoe u een inspirerend idee kunt omzetten in een goede boterham.